Započeto

Bolja zaštita na radu i uslovi rada

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Bolja zaštita na radu i uslovi rada.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je 17.2.2024. godine da je stupanjem na snagu Zakona o zaštiti na radu 2020. godine započela reforma u ovoj oblasti. U periodu od stupanja na snagu ovog Zakona Federalno ministarstvo rada i socijalne politike donijelo je devet podzakonskih akata kojim se regulišu obaveze polaganja stručnih ispita iz zaštite na radu, unaprjeđenje rada radnika i poslodavaca. Na ovaj način se redovno nadziru i licenciraju organizacije i agencije za zaštitu na radu, uvedena je obaveza procjene rizika na radu poslodavcima i da bi sve to funkcionisalo u praksi neophodno je dodatno pojačati uprave za inspekcijske poslove koje jedine na terenu mogu uticati da se propisi poštuju i provode.

Kada je riječ o donesenim podzakonskim aktima iz oblasti zaštite na radu, prema riječima ministra Delića, ministarstvo raspolaže svim podacima o povredama na radu i smrtnim ishodima i na taj način ministarstvo pronalazi rješenja kojim se unapređuje ova oblast. Iz ovog ministarstva poručuju da su povrede na radu, pa i smrtni ishodi u padu u odnosu na prethodne godine te da postoji značajno smanjenje povreda i profesionalnih oboljenja u odnosu na ranije godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!