Neispunjeno

BiH kao decentralizirana država sa četiri federalne jedinice

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Državno uređenje

Uz promjene Ustava, nužna je bila i reforma Izbornoga zakona za koju smo se zalagali na istim načelima, a i zbog potrebe provedbe Odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar. Prijedlozi naših rješenja bili su ista pozicija za predstavnike svih konstitutivnih naroda i svih građana u procesu kandidiranja i izbora. Mostar ne može biti iznimka nego princip kojega mogu koristiti i drugi. Ovim i ovakvim pristupom otvorio bi se put za osiguravanje političke i institucionalne stabilnosti BiH.

Nažalost, neki su politički lideri htjeli zadržati ustavne i zakonske norme po kojima hrvatski narod opet ne bi mogao birati svoje legitimne predstavnike u institucije vlasti. Ostajemo spremni za suštinsku provedbu Odluke i očekujemo realističan pristup svih u duhu Bosne i Hercegovine kao višenacionalne demokratske države.

Obrazloženje

U toku mandata Vijeće ministara BiH nije radilo na datom obećanju.

Izvor: Predizborni program HDZ BiH

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!