Započeto

Formiranje baze podataka osoba s invaliditetom

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Biće formirane baze podataka osoba s invaliditetom u skladu sa zakonom.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Tokom prve godine mandata Vlade FBiH poduzete su aktivnosti na projektu izrade socijalne karte te su u maju 2023. godine dogovoreni prvi koraci koji su podrazumijevali formiranje projektnog tima, jedinice za impelemntaciju projekta i niz drugih pojedinosti.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić 30.5.2023. godine održao je sastanak s predstavnicima klubova oba doma Parlamenta FBiH na kojem je između ostalog istakao da je  jedan od reformskih projekata Ministarstva izrada socijalnih karti, a preduvjet za njihovu izradu jeste Zakon o socijalnoj karti FBiH.

Na sastanku održanom 7.6.2023. godine nastavljeni su pregovori s predstavnicima Svjetske banke o realizaciji ovog projekta. Razgovarano je o modelu socijalne karte i ključnim elementima, kao i problemu nedostatka potrebnih podataka, te vjerodostojnosti podataka kojima raspolaže ministarstvo. Također, dodatni problem predstavlja i nemogućnost praćenja prihoda i imovine, neophodnost digitalizacije, kao i međusobnog uvezivanja postojećih baza u ministarstvu i drugim institucijama koje imaju baze podataka.

Ministar Delić sastao se u martu 2024. godine s ambasadorom EU delegacije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom i Narine Sahakyan, v.d. rezidentnom koordinatoricom UNDP-a u Bosni i Hercegovini te su razgovorali o važnosti izrade socijalne karte u ovom entitetu.

Krajem aprila 2024. godine predstavnici Svjetske banke predstavili su federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću analizu sistema socijalne zaštite rađenu s ciljem priprema za izradu socijalne karte Federacije BiH.

Analiza zakonodavnog okvira, u okviru ove situacione analize, pokazala je između ostalog i da donošenjem Zakona o jedinstvenim načelima u okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom nije stavljen van snage Zakon o jedinstvenom uređenju prava na novčanu naknadu fizičkih lica u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je u nadležnosti Ministarstva finansija, a koji je bio preteča ovom Zakonu o jedinstvenim načelima, te planovi obuhvataju osim tehničkih aspekata i promjene u postojećem zakonodavnom okviru, ali i donošenje novog zakona o socijalnoj karti FBiH.

U saopštenju se navodi da je glavni cilj ovog projekta smanjenje grešaka u isključivanju i uključivanju korisnika socijalnih prava i usluga, povećanje troškovne efikasnosti, poboljšanje ciljanja korisnika usluga na temelju stvarne potrebe, te pojednostavljivanje i optimizacija naknada iz oblasti socijalne pomoći.

Kao rok navodi se kraj 2026. ili početak 2027. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!