Ispunjeno većim dijelom

Banjski centri

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Izgradit ćemo banjske centre. Sto miliona iduće godine uložit ćemo u banjske centre.

Izvor: Kostajnica, 11. 9. 2018.

Tokom mandata Vlade Republike Srpske zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju izgradnja i unapređenje banjskih centara u Kozarskoj Dubici i Srpskim Toplicama.
Foto: Banja Mlječanica
Foto: Banja “Mlječanica”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i vršilac dužnosti direktora “Mlječanice” Darko Banjac položili su 1. juna 2021. godine kamen temeljac za izgradnju zdravstveno-turističkog kompleksa “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici.

 

Veoma je značajno što proširujemo kapacitete Banje “Mlječanica”, a obnovićemo i ostale banje u Srpskoj. (…) Ovo je važna prilika da promovišemo razvoj, posebno banjskog turizma u Republici Srpskoj. Moramo čuvati ono što imamo i da ne odustanemo od naših ciljeva, odnosno da se gradimo i razvijamo.

Milorad Dodik, 1.6.2021.

Kako je tada navedeno na stranici Vlade Republike Srpske, izgradnja kompleksa koštat će 32 miliona KM.

U Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici u aprilu 2022. godine otvoreni su novoizgrađeni dijagnostički centar i objekat poluintenzivne njege, čime je ova ustanova postala najmoderniji zdravstveno-turistički kompleks u BiH.

Tom je prilikom i Milorad Dodik najavio da će biti rekonstruisane i druge banje u Republici Srpskoj i podignut nivo usluga, boravka i sadržaja u njima, dok je direktor ustanove Darko Banjac istakao da je počela izgradnja ograde oko kompleksa, druga faza izgradnje vodovoda i kanalizacije te bungalovi i hidroblok, gdje će biti smještene hiperbarične komore.

Planiramo da do oktobra završimo i ta četiri objekta, čime će biti završen zdravstveni dio izgradnje kompleksa. Naravno, nastavljamo onda turistički dio, a u ovoj godini, ako bude sve kako treba, biće raspisan i tender za izgradnju sportskih terena i fudbalskog stadiona, hotela, sportske dvorane.

Darko Banjac, 29.4.2022.

Banjac je naveo da kompletnu investiciju u potpunosti finansira Vlada Republike Srpske, podsjetivši da je prošle godine Vlada prebacila iznos od sedam miliona KM koji su i utrošeni za izgradnju navedena tri objekta, te četvrtog objekta, odnosno vodovoda i kanalizacije.

U fazi plaćanja su još dva miliona KM, naravno kada dođu fakture, kada izvođač ispuni sve svoje ugovore. Do sada je u “Mlječanicu” uloženo oko devet miliona KM. U ovoj godini je planirano ulaganje od 15 miliona KM i to je upravo vezano za završetak ova četiri objekta.

Darko Banjac, 29.4.2022.

Na Facebook stranici ove banje moguće je pronaći informacije o trenutnim aktivnostima i radovima, pa je tako krajem jula saopćeno da gradnja hidrobloka dobro napreduje te da će uskoro započeti i izgradnja planiranih bungalova.

U augustu 2022. godine saopćeno je i da radovi na izgradnji novog objekta za liječenje, rehabilitaciju i rekreaciju u Srpskim Toplicama teku planiranom dinamikom.

Naime, ministar Šeranić istakao je da je Vlada Republike Srpske izdvojila deset miliona KM za novi objekat za liječenje, rehabilitaciju i rekreaciju u okviru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Srpskim Toplicama, dok je direktor ovog zavoda Goran Talić rekao da bi objekat trebao biti u funkciji u aprilu ili maju sljedeće godine.

Objekat će imati otvoreni i zatvoreni bazen, neophodne sadržaje za rehabilitaciju i wellness te više od 50 ležajeva.

Samo nekoliko dana kasnije saopćeno je i da je prezentovan projekat banjskog kompleksa Slatina, gdje je predviđena izgradnja hotela s otvorenim i zatvorenim bazenom u vrijednosti od 300 miliona KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!