Neispunjeno

Autoput preko Pala

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Autoput do BG preko Pala – Višegrada, a ne preko Tuzle

Izvor: Pale, 19.09.2018.

Konačna trasa autoputa kroz BiH je zvanično utvrđena u februaru 2019. godine, a tokom posjete članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Milorada Dodika Ankari 2. maja 2019. godine je potpisan Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom autoputa Sarajevo – Beograd, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz BiH. 

U članu 1. Memoranduma potpisanog u Ankari navodi se da BiH predlaže trasu Sarajevo – Žepče – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Kuzmin, te trasu Sarajevo – Pale – Rogatica – Višegrad – Vardište sa vezom za Goražde na dijelu dionice Pale – Prača – Hrenovica. Autoput bi se kod Žepča vezao na dionicu autoputa A1, te bi sezao do granice sa Srbijom na Rači i bio bi dug od 160 do 180 kilometara, dok bi cesta od Sarajeva do Višegrada trebala biti duga oko 120 kilometara. Na trasi koja je planirana da ide kroz BiH potrebno je izgraditi 133 mosta ukupne dužine od 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine od 37,5 kilometara.

S druge strane, Srbija i Turska su još prije deset mjeseci potpisale komercijalne ugovore za izradu planova detaljne regulacije, projektiranja i izgradnje dionica autoputa. U Srbiji će se autoput graditi u dva pravca, od Kuzmina do Sremske Rače, te od Požege do Kotromana. Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici od Kuzmina do Sremske Rače predviđeno je 225 miliona eura, a za dionicu od Požege do Kotromana 25 miliona eura. Utvrđeno je da će se projekat finansirati kreditom turske Exim banke, te iz budžeta Srbije.

Predsjedavajući bivšeg saziva  Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, kaže čuo je do sada 20 različitih verzija. Dvije ili tri najoptimalnije će ostati, naveo je Zvizdić i dodao da jednostrana odluka nije moguća. Građanima BiH i Srbije obećava kako će uskoro čuti konačnu odluku o trasi, a nada se brzom dogovoru sa Srbijom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!