Ispunjeno manjim dijelom

Autoput do Beograda

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Spojićemo se direktno autoputem Banja Luku, Doboj, Bijeljinu sa Beogradom.

Izvor: Doboj, 02.10.2018.

Strategijom razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godine, kojom se predviđa dugoročni razvoj mreže javnih puteva,  uvrštena je i izgradnja auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, saopšteno je iz Vlade Srpske. Strategija je usvojena još u oktobru 2016. godine.

Dionica autopita Bijeljina – Banja Luka trebala bi biti dio projekta, odnosno dodatni krak autoputa Sarajevo – Beograd. O autoputu Sarajevo – Beograd govori se već godinama, ali je sporna bila trasa puta kroz BiH. Konačno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić usaglasili su se 26. februara o konačnoj trasi cjeline autoputa i brze ceste Sarajevo –  Beograd. Usaglašena trasa je Rača – Bijeljina – Brčko – Lončari – Tuzla – Sarajevo  – Pale – Rogatica – Višegrad – Goražde. S druge strane, također je utvrđeno da će iz Brčkog ići još jedan krak autoputa do Banje Luke, čime će se i Banja Luka, autoputem preko Bijeljine, povezati sa Beogradom.

U oktobru 2019. godine je plan parcelacije dat na uvid stanovništvu Bijeljine.

U julu 2020. godine Vlada RS donijela je odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji prve dionice ovog auto-puta od Vukosavlja do Brčkog. Kako je saopćeno nakon održane sjednice Vlade RS, 30. jula 2020. godine, “akcionim planom izgradnje auto-puteva određeno je da će dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, u dužini od oko 70 kilometara, biti realizovana kroz izgradnju dvije dionice, i to Vukosavlje-Modriča-Brčko, u dužini od 33 kilometra, te Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom u dužini od 37 kilometara”.

Procijenjena vrijednost ove kapitalne investicije, kako su saopćili iz Vlade RS je 600 miliona KM.

Prema informacijama koje je medijima dao ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović, gradnja puta od Rače prema Bijeljini trebala bi početi na proljeće 2021. godine.

Nakon što je sredinom maja 2021. godine poništen tender vrijedan 1,3 milijarde maraka bez PDV-a za gradnju kompletnog autoputa od Vukosavlja do Rače jer niti jedna firma nije zadovoljila uslove tendera, JP Autoputevi RS su odlučili da se izgradnja ovog autoputa podijeli na tri poddionice. Prvo je krajem maja ove godine raspisan tender za dionicu od Vukosavlja do Brčkog da bi sredinom novembra 2021. godine raspisan tender za izvođenje radova od Rače do Bijeljine dužine  21 kilometar čija gradnja bi trajala tri godine, a rok za dostavljanje ponuda je kraj decembra 2021. godine.

Direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić izjavio je da bi se na proljeće 2022. godine trebali završiti radovi na dionici od petlje “Tovira” do petlje “Kostajnica”

To je dionica duga 5,5 kilometara, koja uključuje i veliku petlju Tovira, koja je slična Mahovljanskoj. Zadovoljni smo dinamikom i kvalitetom radova, asfalt je položen na cijeloj dužini trase, ostao je samo završni treći, takozvani habajući sloj, koji ćemo raditi na proljeće.

Dušan Topić, 2.1.2022.

Početak izgradnje autoputa od petlje “Tovira” do Vukosavlja, to jeste do entitetske granice, najavljena je na proljeće 2022. godine, a Topić je istakao da je za 35 kilometara dugu dionicu završena projektna dokumentacija. Nadalje, planirana je izgradnja i odvajanja autoputa ka Srbiji u Vukosavlju gdje bi se takođe povezivala i dionica sa Brčko Distriktom. 

Govoreći o dionici auto-puta od Rače do Bijeljine, Topić je tada istakao da je raspisan javni poziv za izgradnju dionice duge 20 kilometara, koja bi dijelom trebalo da se finansira sredstvima Vlade Srbije od 100 miliona evra. Tada je najavljeno da će radovi na ovoj dionici započeti početkom građevinske sezone.

Čekali smo da vidimo na koji način će Srbija doznačiti sredstva. Odlučeno je da će sredstva biti doznačena Vladi Republike Srpske i mi ćemo ih koristiti kao sredstva budžeta. Vlada se obavezala da tri godine od potpisivanja ugovora, godišnje obezbjeđuje po 60 miliona evra za taj projekat, a ako bude potrebno dodatnih sredstava obezbijediće ih naše preduzeće.

Dušan Topić, 2.1.2022.

Topić je dodao da u povezivanju sa Srbijom ostaje još dionica Brčko-Bijeljina, 17 kilometara kroz Republiku Srpsku i 30 kilometara kroz Brčko distrikt, gdje još nema nikakvog dogovora.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić je za Srnu rekao da su počele intenzivne pripreme dionica autoputa Banjaluka-Beograd, od Vukosavlja prema Brčkom i od Rače prema Bijeljini.

Prema dinamici koju smo predvidjeli, trebalo bi u ovoj godini da se krene sa radovima na obje dionice. Кada je riječ o dionici od Bijeljine do Rače, rok za dostavljanje ponuda za izbor izvođača radova je istekao u ponedjeljak. Ukupna vrijednost projekta je 260 mil КM, rok za izvođenje radova je tri godine.

Nedeljko Ćorić, 7.2.2022.

Кad je riječ o dionici Vukosavlje-Brčko, u tom periodu je otvoren javni poziv i da se očekuje konačna finansijska ponuda, a u uži izbor ušla su dva ponuđača, dvije kineske kompanije.

Dionicu autoputa Vukosavlje-Rača, od Rače do Bijeljine, vrijednu 302 miliona KM, projektovat će i gradit firme “Integral inženjering” Laktaši “Srbijaautoput” Beograd i “IG” Banjaluka.

Njihovu ponudu, vrijednu 258,2 miliona KM bez PDV-a, “Autoputevi RS” su ocijenili kao najpovoljniju i dodijelili im ugovor.

Prema informacijama JP “Autoputeva RS”  garantni rok na izvedene radove je 60 mjeseci.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić u maju 2022. godine istakao je da, i pored otežanih uslova usljed globalne pandemije, a potom i ukrajinske krize radovi na izgradnji autoputa Banjaluka-Beograd teku planiranom dinamikom. 

Iako radovi na izgradnji dionice Banja Luka – Beograd teku planiranom dinamikom, trasa kroz Brčko distrik u julu 2022. godine, kuda se trebaju ukrstiti dionice iz Banja Luke i Sarajeva, još uvijek nije utvrđena, a što je u nadležnosti Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko Distrikta BiH. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!