Započeto

Autoput do Beograda

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Spojićemo se direktno autoputem Banja Luku, Doboj, Bijeljinu sa Beogradom.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Doboj, 02.10.2018.

Strategijom razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godine, kojom se predviđa dugoročni razvoj mreže javnih puteva,  uvrštena je i izgradnja auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, saopšteno je iz Vlade Srpske. Strategija je usvojena još u oktobru 2016. godine.

Dionica autopita Bijeljina – Banja Luka trebala bi biti dio projekta, odnosno dodatni krak autoputa Sarajevo – Beograd. O autoputu Sarajevo – Beograd govori se već godinama, ali je sporna bila trasa puta kroz BiH. Konačno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić usaglasili su se 26. februara o konačnoj trasi cjeline autoputa i brze ceste Sarajevo –  Beograd. Usaglašena trasa je Rača – Bijeljina – Brčko – Lončari – Tuzla – Sarajevo  – Pale – Rogatica – Višegrad – Goražde. S druge strane, također je utvrđeno da će iz Brčkog ići još jedan krak autoputa do Banje Luke, čime će se i Banja Luka, autoputem preko Bijeljine, povezati sa Beogradom.

U oktobru 2019. godine je plan parcelacije dat na uvid stanovništvu Bijeljine.

U julu 2020. godine Vlada RS donijela je odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji prve dionice ovog auto-puta od Vukosavlja do Brčkog. Kako je saopćeno nakon održane sjednice Vlade RS, 30. jula 2020. godine, “akcionim planom izgradnje auto-puteva određeno je da će dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, u dužini od oko 70 kilometara, biti realizovana kroz izgradnju dvije dionice, i to Vukosavlje-Modriča-Brčko, u dužini od 33 kilometra, te Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom u dužini od 37 kilometara”.

Procijenjena vrijednost ove kapitalne investicije, kako su saopćili iz Vlade RS je 600 miliona KM.

Prema informacijama koje je medijima dao ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović, gradnja puta od Rače prema Bijeljini trebala bi početi na proljeće 2021. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!