Započeto

Autopout do Beograda

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Spojićemo se direktno autoputem Banja Luku, Doboj, Bijeljinu sa Beogradom i

Obrazloženje

U prvih godinu dana mandata Vlade RS provođene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Doboj, 02.10.2018.

Na predizbornom skupu u Bijeljini 4. oktobra 2018. godine kandidati SNSD-a poručili su na kako će nastaviti graditi „autoput koji će povezati ovaj grad sa Banja Lukom i Beogradom“, i to u periodu od pet do šest godina.

Dionica autopita Bijeljina – Banja Luka trebala bi biti dio projekta, odnosno dodatni krak autoputa Sarajevo – Beograd. O autoputu Sarajevo – Beograd govori se već godinama, ali je sporna bila trasa puta kroz BiH. Konačno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić usaglasili su se 26. februara o konačnoj trasi cjeline autoputa i brze ceste Sarajevo –  Beograd. Usaglašena trasa je Rača – Bijeljina – Brčko – Lončari – Tuzla – Sarajevo  – Pale – Rogatica – Višegrad – Goražde. S druge strane, također je utvrđeno da će iz Brčkog ići još jedan krak autoputa do Banje Luke, čime će se i Banja Luka, autoputem preko Bijeljine, povezati sa Beogradom.

U oktobru 2019. godine je plan parcelacije dat na uvid stanovništvu Bijeljine, a s obzirom da je između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i entitetskih ministara saobraćaja i komunikacija usaglašena trasa autoputa Sarajevo – Beograd sa dodatnim krakom prema Banjoj Luci koji će spajati Bijeljinu sa Banjom Lukom, Istonomjer će obećanje SNSD-a ocijeniti kao započeto. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!