Započeto

Apliciranje na projekte koji imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti

Opštine: Travnik

Realiziranje širokog spektra aktivnosti iz oblasti ekološke sigurnosti kao što su: -Aplicirati na projekte koji imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti kao što su utopljavanje stambenih objekata, škola, vrtića i sl.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U martu 2021 godine započeo je projekat „Izrada detaljnog energetskog audita (DEA) zgrade Zavičajnog muzeja Travnik“.

Cilj projekta bio je detaljan uvid u postojeće stanje objekta Zavičajnog muzeja Travnik u pogledu analize trenutne potrošnje energije i procjene energijskih potreba objekta. Projekt je okončan početkom juna 2021. godine.

Kako se navodi u Izvještaju o radu načelnika Općine i službi za upravu Općine Travnik za 2022. godinu, došlo je do poboljšanja zaštite prirodnih resursa kroz održivo i energetski efikasno upravljanje i održivo korištenje resursa kroz, između ostalog, uklanjanje “nelegalno priključenih rasvjetnih tijela na javnu rasvjetu” čime je, kako se navodi u Izvještaju, unaprijeđena efikasnost u korištenju resursa.

Među prioritetima definisanim u Strategiji razvoja Općine Travnik za period 2022-2027, jedan od definisanih prioriteta odnosi se na poboljšanje zaštite prirodnih resursa kroz održivo i energetski efikasno upravljanje i održivo korištenje resursa.

U julu 2022. godine, na zvaničnoj web stranici objavljen je Javni poziv malim i srednjim preduzećima u svrhu bespovratne finansijske podrške u provedbi mjera energijske efikasnosti o obnovljivih izvora energije, a u sklopu GED projekta. 

Kako se navodi u tekstu javnog poziva, projekat GED (Zeleni ekonomski razvoj) doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom / energetskog menadžmenta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energijske efikasnosti javnih objekata  i sistema javne rasvjete, te reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda. Projekat obuhvata i aktivnosti vezane za obnovljive izvore energije.

Svrha poziva je pružanje podrške za najmanje 18 MSP kroz iskorištavanje potencijala energijske efikasnosti i tehnologija obnovljivih izvora energije, za 10 MSP za provođenje detaljnih energijskih audita i 3 MSP za uvođenje sistema upravljanja energijom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!