U progresu

Analiza i izmjene zakonskih prepreka za efikasno i trasparentno izdavane dozvola za gradnju nOIE

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Izraditi analizu zakonskih prepreka za efikasno i trasparentno izdavanje dozvola za gradnju nOIE sa posebnim naglaskom na nove vrste proizvođača (prosumeri, građanska energija, energetske zajednice). Izvršiti izmjene u propisima kako bi se proces izdavanja dozvola učinio efikasnijim.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pripremilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo set od tri zakonska prijedloga iz energetskog sektora koje je u julu 2023. godine usvojio Parlament FBiH. Riječ je o Zakonu o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, Zakonu o električnoj energiji FBiH i Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE) i efikasne kogeneracije (EK).

Podsjećamo, u neupravljive obnovljive izvore energije (nOIE) ubrajamo vjetroelektrane i  fotonaponske (solarne) elektrane.


Kako su za Istinomjer naveli iz resornog ministarstva u augustu 2023. godine, usvajanjem Zakona o električnoj energiji FBiH znatno će se olakšati administrativni postupci izdavanja određenih dozvola, posebno kada su u pitanju solarne elektrane i vjetroelektrane male instalirane snage za koje su najčešće zainteresirani građani.

Iz ministarstva su istakli i da navedeni zakon sadrži odredbe kojima se značajno unaprjeđuje i pojednostavljuje postupak ishođenja dozvola za izgradnju proizvodnih objekata, što se ogleda u sljedećem:

  • Oslobađanje od obaveze pribavljanja energetske dozvole – za objekte koji su instalisane snage manje od 1 MW;
  • Oslobađanje od obaveze pribavljanja dokumenta o usaglasenosti projektne dokumentacije sa odredbama Zakona o elektricnoj energiji;
  • Oslobađanje od obaveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalisane snage manje od 1 MW;
  • Uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu;
  • Uvođenje sistema certifikacije instalatera solarnih elektrana, vjetroelektrana itd.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!