Nije započeto

Akreditacija institucija i studijskih programa

Partije: SDP | Oblasti: Obrazovanje

Uvesti obavezu akreditacije institucija i studijskih programa od strane relevantnih eksternih ustanova ovlaštenih za akreditaciju u obrazovnom sistemu.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu za Postupak akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH planirano je 538.400 KM.

Na sjednici Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, održanoj 12.4.2023. godine, data je saglasnost na dokument “Preporuke za regulisanje postupka akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa 1. i 2. ciklusa studija u Bosni i  Hercegovini”.

Dokument je izradila radna grupa sastavljena od tri predstavnika predstavnika UP Agencije, tri državna službenika Agencije i tri nadležne obrazovne institucije – Agencija za visoko obrazovanja Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u saopćenju Agencije, zadatak radne grupe bio je izrada dokumenta koji bi doprinio harmonizaciji procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa, imajući u vidu različita zakonska i podzakonska rješenja kojima se ovaj proces reguliše na nivou nadležnih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Na 10. sjednici VM BiH održanoj 19.4.2023. godine Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o potpisanim sporazumima o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa. Riječ je o dva sporazuma, i to o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija te o priznavanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

U Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, planirani su postupci akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH, potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o uzajamnom priznavanju visokoškolskih kvalifikacija, te ratificiranje UNESCO – Globalna konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija.

Na 13. vanrednoj telefonskoj sjednici, VM BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji dva  sporazuma, i to o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu te o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Sporazumi, kojima se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regiona, potpisani su u okviru Berlinskog procesa na samitu održanom 3. novembra 2022. godine u Berlinu. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!