Nije započeto

Akreditacija fakulteta

Partije: DEMOS | Oblasti: Obrazovanje

Tokom gostovanja u emisiji “Oči u oči”, generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić govorio je o potrebi akreditacije fakulteta u Republici Srpskoj:

“Smatramo da je neophodno vrijeme da, bez obzira što smo mi bili dio koalicije, dio vlasti, da izvršimo akreditaciju fakulteta.”

Izvor: Boran Bosančić, 21.9.2022.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Željko Budimir govorio je 6.3.2023. godine o akciji Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) “Klaster“, usmjerenoj na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH.

Budmir je tom prilikom izjavio da je resorno ministarstvo “zaustavilo privremenu reakreditaciju određenih visokoškolskih ustanova”. Pod istragom u Republici Srpskoj u sklopu akcije SIPA-e su fakulteti “Apeiron”, “Nezavisni univerzitet Banjaluka – NUBL”, “Univerzitet za poslovne studije – UPS”, “Prometej” i “Univerzitet za poslovne studije i menadžment – PIM”.

Uvidom u Izvod iz Registra visokoškolskih ustanova Republike Srpske početkom decembra 2023. godine može se utvrditi da tokom 2023. godine nije bilo izdatih rješenja o akreditaciji fakulteta, te da su dvije sutanove u procesu akreditacije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!