Započeto

Afirmacija kulturno-historijske baštine

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Afirmacija kulturno-historijske baštine kroz projekte nadležnih inistitucija i njena promocija kao evropske i globalne vrednote.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Kako je sredinom jula 2023. godine saopšteno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u 2023. godini osigurana su sredstva za institucije nauke i kulture od značaja za BiH u ukupnom iznosu od 1,1 milion KM. 

Ugovori su potpisani sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH (550.000 KM) i Zemaljskim muzejom BiH (270.000 KM) te Kinotekom BiH i Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u BiH (po 90.000 KM), čime se osigurava kontinuitet rada ovih institucija, kao i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou. Također, ugovor u vrijednosti od 100.000 KM potpisan je i sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH za podršku u realizaciji II. faze projekta izrade Portala „Baština ANU BiH“. 

Ministarstvo je za 2023. godinu odobrilo sredstva i za tri akademije nauka i umjetnosti, a za podršku programima i projektima kojima se osigurava kontinuitet njihovog rada i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou izdvojeno je 900.000 KM.

Na 13. sjednici Vlade FBiH, održanoj 7.9.2023. godine donesena je Odluka kojom se usvaja Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije javnim poduzećima – Sufinanciranje rada Javnog poduzeća Filmski Centar Sarajevo za očuvanje i zaštitu filmske građe“. Kako se navodi, za sufinanciranje rada Javnog poduzeća Filmski Centar Sarajevo bit će izdvojeno 200.000 KM. Ugovor o dodjeli ovih sredstava potpisala je ministrica Vlaisavljević sa direktoricom JP FCS Ines Tanović 20.9.2023. godine.

Program obilježavanja Dana evropskog naslijeđa 2023. godine otpočeo je 18.10.2023. godine  programom „Pejzažna arhitektura i živa baština“. U sklopu programa obilježavanja ovog dana, FMKS organiziralo je niz događaja poput “Dana muzike i zanata”, izrade graffita, prezentacije tradicionalnih plesova, pjevanja i nošnji, programa “Mladi i nasljeđe”, panel diskusije o muralima i grafitima u javnom prostoru, doček paraplivačkog reprezentativca Ismaila Barlova,  zajedničkog koncerta zborova PBGS i KŠC “Sveti Josip”, promocije sevdalinke te promocije moderne muzike. Završna konferencija održana je u Mostaru 12.12.2023. godine, uz prezentaciju djela učesnika i umjetnika u programu “Mladi i nasljeđe” te promociji umjetničkih radova. 

Na 17. redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 20.10.2023. godine, usvojena je Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele za obnovu dvorca “Lothara von Berksa” u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, u ukupnom iznosu od 2.500.000 KM. Na istoj sjednici je donesena i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele za izgradnju pozorišne sale i rekonstrukciju Kulturnog centra Bihać u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM. 

Ministrica Vlaisavljević 9.11.2023. godine potpisala je Ugovore o dodjeli sredstava iz kapitalnih transfera s gradonačelnikom Grada Bihaća Elvedinom Sedićem, načelnikom Općine Bosanski Petrovac, Mahmutom Jukićem i predstavnikom Grada Cazina Nerminog Ogreševićem. 

Potpisanim ugovorima dodjeljuju se sredstva za sufinansiranje „Izgradnje kazališne sale i rekonstrukciju Kulturnog centra Bihać“ (600.000 KM; prva tranša) i prve faze „Obnove dvorca Lothara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari Grad Ostrožac“ (750.000 KM) te za rad JU Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac.

Vlada Federacije BiH donijela je dvije odluke kojima se izdvaja ukupno 200.000 KM iz Budžeta FBiH za 2023. godinu za realizaciju Projekta „Poticaj za opstanak starih i tradicionalnih zanata“ na 31. hitnoj sjednici, održanoj 23.11.2023. godine. Kako je navedeno u saopćenju, projekat se provodi u svrhu očuvanja obrtničke tradicije, kulturnog i historijskog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti.

U Publikaciji: “2023. godina – Federalno ministarstvo kulture i sporta s ministricom Sanjom Vlaisavljević”, objavljenoj 18.1.2024. godine, navedeno je da je FMKS izdvojilo 950.000 KM za Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH, kojim je podržan rad 28 budžetskih korisnika tokom 2023. godine. Na 30. redovnoj sjednici Vlade FBiH, održanoj 13.3.2024. godine, donesena je Odluka kojom se usvaja Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za učešće Vlade Federacije BiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica – zaštita nacionalnih spomenika, u iznosu od 3.000.000 KM. Maksimalna vrijednost finansiranja je 150.000 KM po jednom odabranom programu/projektu zaštite nacionalnih spomenika. Federalno ministarstvo prostornog uređenja 25.3.2024. godine raspisalo je Javni poziv za odabir korisnika ovog programa.

FMKS 7.5.2024. godine otvorilo je Poziv na otvorenje manifestacije povodom obilježavanja Dana Evropskog nasljeđa 2024. godine, a prvi u nizu događaja ispred zgrade ministarstva bio je nastup Klape Grga 8.5.2024. godine. Ministarstvo je također 10.5.2024. godine raspisalo i poziv za učešće učenika i studenata u programu “Mladi i nasljeđe” koji se organizira u sklopu Dana evropskog nasljeđa. FMKS je također organiziralo i koncert učenika Odsjeka za harmoniku Srednje muzičke škole Sarajevo te prezentaciju radova učenika OŠ Kiseljak I. 

Aktivnosti snimanja i izrade situacijske analize „Povijesnog gradskog područja Počitelj“ započete su u maju 2024. godine, navode iz FMKS. Povodom ovih aktivnosti, održan je sastanak sa predstavnicima EU u BiH, Grada Čapljina te Zavoda za zaštitu spomenika. Kako se navodi, na sastanku se razgovaralo o aktivnostima poput iluminacije objekata u Počitelju te o Analizi postojećeg stanja Povijesnog gradskog područja Počitelj.

S ciljem obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i europske noći muzeja, FMKS i Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Ministarstva, 18.5.2024. godine otvorili su izložbu pod nazivom “U susret Noći muzeja”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!