Započeto

Afirmacija kulturno-historijske baštine

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Afirmacija kulturno-historijske baštine kroz projekte nadležnih inistitucija i njena promocija kao evropske i globalne vrednote.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Kako je sredinom jula 2023. godine saopšteno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u 2023. godini osigurana su sredstva za institucije nauke i kulture od značaja za BiH u ukupnom iznosu od 1,1 milion maraka. 

Ugovori su potpisani sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH (550.000 KM) i Zemaljskim muzejom BiH (270.000 KM) te Kinotekom BiH i Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u BiH (po 90.000 KM), čime se osigurava kontinuitet rada ovih institucija, kao i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou. Također, ugovor u vrijednosti od 100 hiljada maraka potpisan je i sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH za podršku u realizaciji II. faze projekta izrade Portala „Baština ANU BiH“. 

Ministarstvo je za 2023. godinu odobrilo sredstva i za tri akademije nauka i umjetnosti, a za podršku programima i projektima kojima se osigurava kontinuitet njihovog rada i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou izdvojeno je 900 hiljada KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!