Započeto

Adekvatno nagrađivanje za posebna postignuća u sportu i dodjela sportskih stipendija

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Adekvatno nagrađivanje za posebna postignuća u sportu i dodjelu sportskih stipendija za posebno nadarene i perspektivne mlade sportiste.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U maju 2023. godine, Federalno ministarstvo sporta i kulture potpisalo je Ugovor o finansiranju programskih aktivnosti Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u iznosu 50.000 KM.

Sredinom jula 2023. godine, Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o molbi Kluba vodenih sportova “ORKA” za finansijsku podršku u svrhu odlaska Lane Pudar na pripreme i takmičenje na Evropskom i svjetskim prvenstvima. Na narednoj sjednici Vlade FBiH donesena je odluka kojom se odobrava izdvajanje iz tekuće rezerve Vlade Federacije u iznosu 69.700 KM.

Za osvojene tri zlatne medalje te za seniorski državni rekord koji je postavila u disciplini 200 metara delfin Lana Pudar je od Vlade Federacije BiH na 14. sjednici održanoj 21.9.2023. godine nagrađena s 38.000 KM. Trener Damir Đedović nagrađen je s oko 16.500 KM.

Federalni ministar Nermin Nikšić i ministrica Vlaisavljević dodijelili su 25.10.2023. godine plakete za ostvarene vrhunske sportske rezultate sportistima, sportskim udruženjima i trenerima. Ceremonija je održana u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta. Priznanje uz novčane nagrade dobio je 141 sportistkinja/sportista, 11 trenera/selektora i devet ekipnih prvaka. Za ove namjere Vlada FBiH izdvojila je 723.000 KM iz Budžeta FBiH za 2023. godinu.

FMKS organiziralo je 23.1.2024. godine drugo uručenje priznanja sportašima, trenerima i sportskim kolektivima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima u 2023. godine, pri čemu je nagrađeno 35 sportaša, 14 trenera/ica i 1 kolektiv. Za ove potrebe izdvojeno je 401.750 KM. 

Neki od najnagrađivanijih klubova su Udruženje Judo klub “Bosna”, Taekwondo klub “Novi grad” Sarajevo, Udruženje Streljački klub “Sarajevo” te Plivački savez FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!