Ispunjeno

Adaptacija objekta i formiranje Centra za edukaciju i mlade u sklopu Centra “Safet Zajko”

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Adaptacija objekta i formiranje Centra za edukaciju i mlade u sklopu Centra “Safet Zajko.

Obrazloženje

Obećanje je ispunjeno u prvoj godini mandata.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Početkom septembra 2021. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da su završeni radovi na adaptaciji objekta u kojem će biti smješten Centar za kulturu i edukaciju u sklopu Centra “Safet Zajko”, čime je spomenuto obećanje ispunjeno tokom prve godine mandata načelnika Semira Efendića.

FOTO: Općina Novi Grad Sarajevo
FOTO: Općina Novi Grad Sarajevo

Iz ove općine istakli su da su trenutno u toku završne pripreme za početak rada ovog prostora za omladinu i djecu školskog uzrasta, a koji će pružati različite edukacijske, kulturne i obrazovne sadržaje za korisnike/ce.

U objektu se nalazi multifunkcionalna sala za pozorišne predstave, izložbeni prostor, biblioteka, učionice i prostorije za različite sekcije, kao i sala za prezentacije. U okviru Centra djelovat će i studentska čitaona s obzirom na blizinu studentskih domova, ali i biblioteka koja će uskoro biti opremljena knjižnim fondom. Sekcije koje su do sada djelovale u objektu Vile Hadžihalilovića na Dobrinji, nastavit će svoj rad u puno boljim uslovima i većem prostoru. S obzirom na to da Centar „Safet Zajko“ već šestu godina funkcioniše sa velikim brojem spotskih i rekreativnih sadržaja, Općina Novi Grad pristupila je realizaciji projekta kako bi svim generacijama obezbijedila prostor i za kulturno – edukativne sadržaje.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 7.9.2021.

Centar za kulturu i edukaciju će u ponudi imati niz radionica za djecu – od muzičke radionice koja uključuje klavir, violinu i gitaru, foto i video radionicu, dramske i likovne radionice, do mozgaonice, tj. pametne radionice. Pored spomenutih radionica, centar će biti na raspolaganju i svim zaintersovanim za umjetnost, obrazovanje i kulturu. Pored toga, kako navode iz općinske uprave, bit će dostupan i prostor čitaonice, te će se prikazivati i različiti umjetnički sadržaji kao što su izložbe, koncerti, teatarske predstave, književne večeri, filmske projekcije, javne diskusije itd.

Saopćeno je i da će svi programi biti besplatni, a za realizaciju radionica za mlade Općina je obezbijedila muzičke instrumente, pribor za crtanje i glumu, kao i foto/video opremu.

Također, na zvaničnoj web stranici Općine objavljen je i prijavni obrazac za besplatne radionice u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko”.

Svečanim presjecanjem vrpce i muzičkim programom upriličenom za posjetitelje, 2.10.2021. godine u Centru “Safet Zajko”, otvoren jeCentar za kulturu i edukaciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!