Započeto

600 radnih mjesta u privrednoj zoni N. Topola

Partije: SNSD | Oblasti: Socijalna politika

Sada se investira u Novoj topoli negdje oko 20 miliona eura gdje će se otvoriti početkom iduće godine 600 novih radnih mjesta

Obrazloženje

U prvih 100 dana rada Vlade RS nije bilo aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: .Gornji Podgradci, 17.09.2018.

Odlukom Skupštine opštine Gradiška iz 2005. godine osnovana je Agroindustrijska zona Nova Topola. Ukupna površina poslovne zone iznosi 66,40ha i u 100% je vlasništvu opštine. Od toga je 37,7ha sa parcelama koje su spremne za ponudu. Poslovna zona je 2008. godine obuhvaćena regulacionim planom, a u skladu sa pravilnikom, svaki investitor za sebe izrađuje studiju procjene uticaja za životnu sredinu.

Stanje infrastrukture do zone i njena udaljenost od granica zone odnose se na saobraćajnice gdje sa istočne strane kroz agroindu-strijsku zonu  prolazi magistralni put Banjaluka-Gradiška. Sa sjeverne strane zone prolazi regionalni put Topola-Dubica koji predstavlja i vezu sa autoputem Gradiška-Banjaluka. Električna struja je obezbijeđena izgranjom trafostanice i dalekovoda različitih snaga, a do Agroindustrijske zone dovedena je voda dovodima promjera 300mm. Takođe je izgrađena telekomunikaciona infrastruktura i podrazumijeva poštu, telefon i internet.

Stanje infrastrukture u zoni odnosi se na saobraćajnice koje su djelimično izgrađene,  do 50%, električna struja je uređena sa dvije trafostanice i djelimično su razvedene niskonaponske mreže. Dostupna je lokalna vodovodna mreža, u planu je izgradnja novih saobraćajnica, kao i gradnja fekalne i oborinske kanalizacije.

U protekle dvije i po godine u razvoj Agrozone uložena su značajna sredstva iz gradskog budžeta, uz donatorska sredstva međunarodnih organizacija i UNDP-a koji je prepoznao potencijal privredne zone u Novoj Topoli i obezbjedio oko 1.2 miliona KM za izgradnju oborinske kanalizacije na prostoru zone.

Prilikom obilaska radova u oktobru 2019. godine, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je naveo da su u toku intenzivni radovi na pripremanju saobraćajnica koje će u prvoj fazi biti asfaltirane slojem od 9 cm nakon čega je predviđeno završno asfaltiranje i postavljanje trotoara, te da je do sada u Agrozonu uloženo oko 4,5 miliona KM. 

Naveo je i da je potpisan ugovor sa izvođačem infrastukturnih radova vrijednosti 5,5 miliona KM, od čega će ove godine biti aktivirano oko 2 970 000 KM za završetak kanalizacione mreže, oborinske kanalizacije i izgradnju saobraćajnica. Adžić je istakao da će prema tome do kraja godine biti uloženo oko 6 000 000 KM na prostoru Agrozone, dok će iduće godine biti uložena preostala 2 500 000 KM za završetak asfaltiranja saobraćajnica.

„Građevinski objekti se rade, a to je u velikoj mjeri i zahvaljujući radu Administrativne službe Grada Gradiška koja je jedna od rijetkih u BiH koja može u roku od sedam dana da izda lokacijske uslove, za pet dana građevinsku, a za 15 dana upotrebnu dozvolu“

Dodao da je u Agrozoni u Novoj Topoli trenutno zaposleno oko 500 radnika, da se do kraja godine očekuje zapošljavanje 800 radnika, a do prve polovine iduće godine više od 1 000 zaposlenih.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!