Neispunjeno

Povećanje minimalne plate u TK samo “preporuka”

Sredinom februara ove godine održana je sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Tuzlanskog Kantona, na kojoj je, između ostalog, zaključeno da je potrebno predložiti povećanje minimalca u ovom kantonu, a kako bi se “zadržali” mladi ljudi i odliv radne snage. Tada smo iz Vlade TK čuli obećanje da će do naredne sjednice ESV biti predložena visina uvećanog minimalca.

U Tuzlanskom kantonu oko 30.000 radnika/ca u realnom sektoru dobija minimalnu platu, zbog čega je sve veći odliv kvalifikovane radne snage u zemlje EU koje nude bolje uslove rada.

Ministarstvo je poduzelo određene aktivnosti i u dogovoru s Udruženjem poslodavaca TK, vjerovatno ćemo izdati određenu preporuku o visini minimalnog ličnog dohotka. Nije ovo nikakva predizborna priča i na ovaj način želimo barem pokušati zaustaviti odlazak mladih i stručnih kadrova iz zemlje.

(Zoran Jovanović, 15.02.2018.)

Tako je Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona u februaru obećao da će na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća TK biti govora o preporuci poslodavcima o visini povećanja zagarantiranog minimalnog dohotka, a shodno inicijativi Vlade TK da se minimalna plate u realnom sektoru poveća sa 406 KM na 770 KM. Cifra od 770 KM, za koju su predstavnici privrednika tvrdili da je utopija, nije predložena. Na nedavno održanoj sjednici ESV samo je preporučeno poslodavcima, “da u skladu sa svojim mogućnostima” povećaju minimalac.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća TK održana je 15. maja, a prepruka o visini minimalne plaće glasila je ovako:

Preporučuje se poslodavcima da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, sagledaju mogućnosti i način da se minimalne plaće zaposlenika u realnom sektoru podignu na viši nivo.

(Zaključak ESV TK, 15.05.2018.)

Ekonomsko-socijalno vijeće TK ne može svojim odlukama nametnuti poslodavcima povećanje minimalca, ali kako se očekivalo, i kako je najavljeno, ESV svojim savjetodavnim zaključkom moglo je predložiti, a kasnije itekako i utjecati na visinu minimalca.

Inače, članove Ekonomsko – socijalnog vijeća u ime Vlade Tuzlanskog kantona čine: ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Sandra Memić, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević i ministar privrede Osman Puškar.

Vlada TK, kako tvrde predstavnici poslodavaca ne radi ništa po pitanju obećanja da pomogne u povećanju plata. Poslodavci insistiraju da im vlast najprije treba umanjiti određene namete, pa tek onda zagovarati povećanje minimalca.

Ono što oni traže već se polako dešava u realnom sektoru, jer mi više nemamo izbora nego podići plate, ukoliko želimo kvalitetnu radnu snagu. Međutim, ako to i Vlada želi, kako se deklariše i kroz ovo insistiranje na povećanju minimalne plate, zašto se onda i oni ne odreknu nečega? Zašto ne ukinu neki od nameta, a ima ih i nezakonitih i protuustavnih i svakakvih.

(Kasim Selimović, članova ESV TK iz reda poslodavaca, 20.05.2018.)

Sindikat TK, kao socijalni partner smatra da se bez puno muke mogu napraviti određeni pomaci na ispunjenju obećanja o povećanju minimalca.

Mi smo od poslodavaca tražili samo jedno, a to je da poštuju aktuelne zakonske odredbe. Ne moraju povećavati plate, samo neka poštuju zakon. A to znači da radnike plaćaju onoliko koliko radnici rade. Kada bi to radili, plata svakog radnika bila bi najmanje 700 KM, jer radnici samo na papiru rade 174 sata mjesečno. U stvarnosti to je više od 300 sati mjesečno.

(Fahrudin Šahović, predsjednik Kantonalne organizacije Saveza samostalnih sindikata, 20.05.2018.)

Vlada TK nije izdala preporuku o visini minimalnog ličnog dohotka, a što je najavljeno u februaru. Umjesto toga, nakon sjednice ESV TK održane 15.05.2018. godine data je samo preporuka poslodavcima da u skladu sa svojim mogućnostima povećaju minimalac, zbog čega ministar Jovanović i Vlada TK dobijaju ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!