Postoje uslovi za zakazivanje konstituirajuće sjednice Skupštine KS

Konakovićeve tvrdnje CIK je demantovao, navodeći da je, nakon što su potvrđeni i objavljeni rezultati, Centralna izborna komisija BiH pristupila izradi i štampanju uvjerenja i taj posao je završen u ponedjeljak 12. novembra.

Nakon posljednjeg održanog sastanka na kojem su predstavnici Naše stranke (NS), Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naroda i Pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) nastavili pregovore o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, predsjednik Naroda i Pravde i novoizabrani zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković izrazio je “nezadovoljstvo i zabrinutost radom Centralne izborne komisije BiH (CIK) koja nije dostavila certifikate Skupštini Kantona Sarajevo”, te dodao:

Konstituirajuća skupština ne može biti zakazana poslovnikom predviđenim rokovima. Imamo njihove dokumente da su 6. novembra službeno objavljeni rezultati, a još uvijek nemamo certifikate. Pozivamo CIK da u skladu sa zakonskim rokom dostavi certifikate.

Elmedin Konaković, 12.11.2018.

Međutim, ove Konakovićeve tvrdnje CIK je isti dan demantovao, navodeći da je “nakon što su potvrđeni i objavljeni rezultati, Centralna izborna komisija BiH pristupila izradi i štampanju uvjerenja i taj posao je završen u ponedjeljak 12. novembra”.

Osim toga, u saopštenju CIK-a navedeni su i vrijeme i način na koji su Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima Skupštine Kantona Sarajevo upućena stručnim službama pomenute institucije:

“U konsultacijama sa stručnim službama organa vlasti, Centralna izborna komisija BiH dogovara vrijeme i način dostave Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima organa vlasti. Tako je jučer stručna služba iz Skupštine Tuzlanskog Kantona preuzela u sjedištu CIK BiH Uvjerenja o dodjeli mandata za novoizabrane članove Skupštine Tuzlanskog Kantona, a Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima Skupštine Kantona Sarajevo jučer je Centralna izborna komisija BiH dostavila na adresu Skupštine Kantona Sarajevo”.

Centralna izborna komisija BiH, 12.11.2018.

Da postoje uslovi da se u zakonom propisanom roku održi konstituirajuća sjednica Skupštine KS, potvrdila je i predsjedavajuća ovog zakonodavnog tijela, Ana Babić zakazavši pomenutu sjednicu za petak, 16. novembra, od 10 sati.

Ovim Istinomjer izjavu Elmedina Konakovića, da zbog nedostavljanja certifikata Skupštini Kantona Sarajevo od strane CIK-a “konstituirajuća skupština ne može biti zakazana poslovnikom predviđenim rokovima”, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...