Postoje uslovi za zakazivanje konstituirajuće sjednice Skupštine KS

Konakovićeve tvrdnje CIK je demantovao, navodeći da je, nakon što su potvrđeni i objavljeni rezultati, Centralna izborna komisija BiH pristupila izradi i štampanju uvjerenja i taj posao je završen u ponedjeljak 12. novembra.

Nakon posljednjeg održanog sastanka na kojem su predstavnici Naše stranke (NS), Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naroda i Pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) nastavili pregovore o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, predsjednik Naroda i Pravde i novoizabrani zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković izrazio je “nezadovoljstvo i zabrinutost radom Centralne izborne komisije BiH (CIK) koja nije dostavila certifikate Skupštini Kantona Sarajevo”, te dodao:

Konstituirajuća skupština ne može biti zakazana poslovnikom predviđenim rokovima. Imamo njihove dokumente da su 6. novembra službeno objavljeni rezultati, a još uvijek nemamo certifikate. Pozivamo CIK da u skladu sa zakonskim rokom dostavi certifikate.

Elmedin Konaković, 12.11.2018.

Međutim, ove Konakovićeve tvrdnje CIK je isti dan demantovao, navodeći da je “nakon što su potvrđeni i objavljeni rezultati, Centralna izborna komisija BiH pristupila izradi i štampanju uvjerenja i taj posao je završen u ponedjeljak 12. novembra”.

Osim toga, u saopštenju CIK-a navedeni su i vrijeme i način na koji su Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima Skupštine Kantona Sarajevo upućena stručnim službama pomenute institucije:

“U konsultacijama sa stručnim službama organa vlasti, Centralna izborna komisija BiH dogovara vrijeme i način dostave Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima organa vlasti. Tako je jučer stručna služba iz Skupštine Tuzlanskog Kantona preuzela u sjedištu CIK BiH Uvjerenja o dodjeli mandata za novoizabrane članove Skupštine Tuzlanskog Kantona, a Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima Skupštine Kantona Sarajevo jučer je Centralna izborna komisija BiH dostavila na adresu Skupštine Kantona Sarajevo”.

Centralna izborna komisija BiH, 12.11.2018.

Da postoje uslovi da se u zakonom propisanom roku održi konstituirajuća sjednica Skupštine KS, potvrdila je i predsjedavajuća ovog zakonodavnog tijela, Ana Babić zakazavši pomenutu sjednicu za petak, 16. novembra, od 10 sati.

Ovim Istinomjer izjavu Elmedina Konakovića, da zbog nedostavljanja certifikata Skupštini Kantona Sarajevo od strane CIK-a “konstituirajuća skupština ne može biti zakazana poslovnikom predviđenim rokovima”, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...