Analize

Posao parlamentarca – najbolje plaćen nerad

Opće poznato je da je jedan od najbolje plaćenih poslova u BiH posao državnog, odnosno entitetskog parlamentarca. I dok se još uvijek formiraju vladajuće većine, dogovaraju koalicije na svim nivoima vlasti, te vrbuju stranački preletači kako bi se obezbijedio dovoljan “broj ruku” u zakonodavnim tijelima, podsjećamo ko su bili najneaktivniji parlamentarci u BiH, uz napomenu da su neki od njih, usprkos svojoj pasivnosti, ponovo dobili povjerenje građana/ki.

Zvanični podaci sa web stranice Parlamentarne skupštine BiH pokazuju da zastupnici Asim Sarajlić, Željko Komšić, Đorđo Krčmar i Milica Marković u ovom mandatu nisu postavili nijedno zastupničko pitanje na sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je u pitanju Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, najneaktivniji parlamentarci bili su Bariša Čolak, Fahrudin Radončić, Ognjen Tadić, a slijede ih Darko Babalj, Dragutin Rodić i Nebojša Radmanović, sa po jednim postavljenim pitanjem.

Koliko za ovakav odnos prema funkciji, za koju su izabrani od strane građana/ki, zarađuje jedan parlamentarac pokazuju nam zvanični podaci Vijeća ministara BiH.

Prema podacima Vijeća ministara BiH, prosječna neto mjesečna plata zastupnika u Parlamentarnoj Skupštini BiH iznosi preko 4.500 KM. Dodamo li ovome dodatke na platu, odnosno topli obrok u iznosu od cca 130 KM, te tzv. paušal poslanika PSBiH, koji iznosi od 500 do 700 KM, prostom računicom dolazimo do iznosa od oko 300.000 KM koje jedan državni parlamentarac “zaradi” za 4 godine.

Ukoliko se parlamentarci za koje ste glasali ne nalaze na spisku najneaktivnijih u mandatnom periodu 2014 – 2018, na sljedećim linkovima možete provjeriti koliko su bili (ne)aktivni u Parlamentarnoj skupštini BiH: Link 1: Dom naroda Link 2: Predstavnički dom

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnici SDA, koji nisu postavili niti jedno pitanje, su: Arapčić Tarik, Ćosić Almira, Kukić Mirsad, Muhić Halid, Edin Mušić. Njima se pridružio i Alajbegović Zijad (SBB), Herceg Ljuban (HDZ 1990), Halilović Salem (Stranka za BiH), Hankić Refik (Stranka za BiH).

I u Domu naroda Parlamenta FBIH bilo je zastupnika koji za vrijeme svog mandata nisu postavili niti jedno pitanje niti uputili zastupničku inicijativu. To su Rasim Dostović, Mehmed Mahmić i Amor Mašović (SDA), zatim Stipe Barun, Davor Pehar, Ivo Tadić (HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne), a pridružuju im se i Slaviša Mihajlović (SNSD) i Nikola Simić (SDP).

Mjesečna primanja federalnih parlamentaraca, koja obuhvataju neto platu i dodatke na platu, iznose oko 4.000 KM.

Više o aktivnostima parlamentaraca u oba doma federalnog parlamenta možete pronaći OVDJE

U Narodnoj skupštini Republike Srpske ćutali su sljedeći zastupnici: Edin Ramić i Adil Osmanović (SDA), Boris Jerenić (SDS), Milorad Jagodić i Milica Lovrić (SNSD) i Cvijetin Lovrić (PDP). Među onima koji su zanemarili svoje obaveze su i SNSD-ovi poslanici: Nenad Kuzmić, Goran Jerinić, Čedo Vuković, Igor Žunić, te Neda Petrić iz SRS i Dragomir Vasić iz SDS-a, kojima se znalo desiti da tokom jedne cijele mandatne godine ne progovore niti riječ ili eventualno uzmu učešće u jednoj parlamentarnoj diskusiji.

Inače, mjesečna plata poslanika koji su zasnovali radni odnos u Narodnoj skupštini RS, prema zvaničnim podacima iznosi 2.550 KM, bez minulog rada i ovaj iznos se uvećava po raznim osnovama. Tako, primjera radi, mjesečna plata poslanika koji je zasnovao radni odnos u NS RS, a koji obavlja poslove i zadatke predsjednika Kluba poslanika veća je za 383,00 KM. a zamjenika predsjednika Kluba poslanika uvećana je za dodatnih 128,00 KM itd.

Više o aktivnostima i platama poslanika u NS RS možete pronaći OVDJE.

Iz svega navedenog jasno je da je prisutan nerad, a da su za isti državni i entitetski parlamentarci izuzetno dobro plaćeni. Usprkos poražavajućim podacima, da iako su dobro plaćeni za taj posao, uopće nisu održavali sjednice niti fizički boravili u prostorijama zakondavnih tijela, a kamoli zastupali interese građana/ki kroz podnošenje inicijativa i postavljanje pitanja, mnogi parlamentarci dobit će mandate i naredne četiri godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!