Neistina

Područje Brčkog nikada nije bilo dijelom Republike Srpske

U svom javnom obraćanju građanima Prijedora, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Draško Stanivuković je pored ostalog ustvrdio da je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma Republika Srpska “ostala bez Distrikta Brčko”.

Ali od te devedeset i pete kad smo došli do te devedeset i devete, dvijehiljadite naišli smo na prvu prepreku, izgubili smo Distrikt Brčko.Republika Srpska je tada do dana današnjeg podijeljena na dva dijela, nije cjelovita… Ostali smo bez Distrikta Brčko odmah. Tako je bilo. Znate šta znači za jednu zemlju, jednu Republiku Srpsku, jednu teritoriju kada se podijeli na dva dijela? Više niste cjeloviti, više niste vi ti. Al to smo imali u Dejtonskom sporazumu.

Draško Stanivuković, 12.01.2020.

Međutim, Distrikt Brčko nije nikada bio dijelom Republike Srpske kao što to u svojoj izjavi Stanivuković tvrdi.

Naime, Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Ustavom BiH kao njegovim Aneksom IV, odlučeno je da “Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama”.

Ustav BiH dalje kaže da se “Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”, dok je u dijelu Dejtosnkog mirovnog sporazuma pod nazivom Sporazum o međuentitetskoj liniji razgraničenja i spornim pitanjima, u članu 5. za područje Brčkog bila predviđena arbitraža.

Konačna arbitražna odluka o statusu Brčkog donesena je početkom marta 1999. godine od strane Arbitražnog tribunala za Brčko, te s tim uvezi i Amandman I na Ustav BiH. Ubrzo nakon toga, Odlukom Visokog predstavnika od 08.03.2000. godine uspostavljen je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Tako je, 08.03.2000. godine, “na temelju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Konačne odluke Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog i Ustava Bosne i Hercegovine” donesen Statut Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u kojem između ostalog stoji da je “Brčko distrikt Bosne i Hercegovine jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave koja je pod suverenitetom Bosne i Hercegovine”, te da “entiteti u okviru Distrikta izvršavaju samo one funkcije i ovlasti koje su im povjerene odredbama ovog statuta u trenutku njegovog stupanja na snagu”.

Dalje se u članu 4., koji nije podložan promjenama, navodi da su “Ustav Bosne i Hercegovine, kao i važeći zakoni i odluke institucija Bosne i Hercegovine direktno primjenjivi na cijeloj teritoriji Distrikta”, te da “zakoni i odluke svih vlasti Distrikta moraju biti u skladu sa važećim zakonima i odlukama institucija Bosne i Hercegovine”.

Distrikt nema drugu zastavu i grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine, i “može zaključiti sporazume o suradnji sa entitetima u cilju olakšanja ostvarivanja svojih funkcija i ovlasti u skladu sa ovim statutom i zakonom, pod uslovom da su takvi sporazumi od jednake koristi svim stanovnicima Distrikta”, navodi se pored ostalog u pomenutom dokumentu.

Obzirom da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma kao sastavni dio Bosne i Hercegovine nastao entitet Republika Srpska, te da područje Brčkog u skladu sa Sporazumom nikada nije bilo dijelom tog entiteta, Istinomjer tvrdnju Draška Stanivukovića da je Republika Srpska nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma “izgubila Distrikt Brčko” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!