Dosljedno

Podići izborni prag sa tri na pet odsto

Komentirajući izborne rezultate Općih izbora 2018. godine, te obrazlažući potrebu izmjene Izbornog zakona BiH, potpredsjednica Federacije BiH i novoizabrana zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Melika Mahmutbegović izjavila je da je, između ostalog, neophodno i podizanje izbornog proga sa tri na pet odsto, naglašavajući da se ona za to oduvijek zalaže i potencira.

Podsjećamo, izborni prag, cenzus, prohibitivna klauzula, klauzula reprezentativnosti nazivi su za prepreku koju izborni, odnosno politički subjekti moraju preći da bi učestvovali u raspodjeli mandata. Visina zakonskog izbornog praga u Bosni i Hercegovini je 3%, i BiH ima jedan od najnižih izbornih cenzusa kako u regionu tako i u Europi.

U svom nedavnom intervjuu za N1 Televiziju, govoreći o tome da se sada “izborni pobjednici”, odnosno SDA pokušavaju zaobići od strane manjih stranaka, Mahmutbegović je izjavila kako je glavni problem Izbornog zakona BiH nizak izborni prag, a na što ona uvijek “ukazuje”.

Ja bih to riješila na način da bih promijenila Izborni zakon, u dijelu koji se odnosi na izborni prag. Dakle, povećala bih izborni prag (…) s 3 na 5, najmanje. To bi konačno uozbiljilo političku scenu.

Melika Mahmutbegović, 29.11.2018.

Ranije je ovo Mahmutbegović izjavila i za Balkan Anadolu Agency (AA).

Legitimno pravo je svakog da sabere ruke, bez obzira da li one znače 200 ili 500 ili 10.000 glasova. Donekle je problem u Izbornom zakonu BiH i to u dijelu koji se odnosi na izborni prag od tri posto prolaska u Parlamente, i da tu odrednicu Izbornog zakona BiH treba mijenjati. Mislim da izborni prag kada je u pitanju prolazak svake političke stranke u zakonodavnu vlast, kantona, entiteta ili države treba povećati.

Melika Mahmutbegović, 28.11.2018.

Da je Mahmutbegović uvijek ukazivala na potrebu podizanja izbornog praga svjedoče, kako njene posljednje, tako i njene izjave s početka podpredsjedničkog mandata. Tako je u jednom od svojih prvih intervjua, u svojstvu potpredsjednice FBiH Mahmutbegović izjavila:

Mislim da je neophodna jer je iskustvo pokazalo da Izborni zakon ima brojne nedostatke i manjkavosti. Svakako je važno smanjiti mogućnost korupcije u izbornom procesu, smanjiti diskriminatorske odredbe u zakonu, riješiti problem manipulacije biračkim odborima i još mnogo toga. Obzirom da je BiH u samom vrhu u Evropi kada je u pitanju broj političkih partija, mislim da bi bilo potrebno i smanjiti njihov broj na način da se poveća izborni prag.

Melika Mahmutbegović, 15.03.2015.

Melika Mahmutbegović, za svoj stav o potrebi podizanja izbornog praga dobija ocjenu dosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!