Podići izborni prag sa tri na pet odsto

Komentirajući izborne rezultate Općih izbora 2018. godine, te obrazlažući potrebu izmjene Izbornog zakona BiH, potpredsjednica Federacije BiH i novoizabrana zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Melika Mahmutbegović izjavila je da je, između ostalog, neophodno i podizanje izbornog proga sa tri na pet odsto, naglašavajući da se ona za to oduvijek zalaže i potencira.

Podsjećamo, izborni prag, cenzus, prohibitivna klauzula, klauzula reprezentativnosti nazivi su za prepreku koju izborni, odnosno politički subjekti moraju preći da bi učestvovali u raspodjeli mandata. Visina zakonskog izbornog praga u Bosni i Hercegovini je 3%, i BiH ima jedan od najnižih izbornih cenzusa kako u regionu tako i u Europi.

U svom nedavnom intervjuu za N1 Televiziju, govoreći o tome da se sada “izborni pobjednici”, odnosno SDA pokušavaju zaobići od strane manjih stranaka, Mahmutbegović je izjavila kako je glavni problem Izbornog zakona BiH nizak izborni prag, a na što ona uvijek “ukazuje”.

Ja bih to riješila na način da bih promijenila Izborni zakon, u dijelu koji se odnosi na izborni prag. Dakle, povećala bih izborni prag (…) s 3 na 5, najmanje. To bi konačno uozbiljilo političku scenu.

Melika Mahmutbegović, 29.11.2018.

Ranije je ovo Mahmutbegović izjavila i za  Balkan Anadolu Agency (AA).

Legitimno pravo je svakog da sabere ruke, bez obzira da li one znače 200 ili 500 ili 10.000 glasova. Donekle je problem u Izbornom zakonu BiH i to u dijelu koji se odnosi na izborni prag od tri posto prolaska u Parlamente, i da tu odrednicu Izbornog zakona BiH treba mijenjati. Mislim da izborni prag kada je u pitanju prolazak svake političke stranke u zakonodavnu vlast, kantona, entiteta ili države treba povećati.

Melika Mahmutbegović, 28.11.2018.

Da je Mahmutbegović uvijek ukazivala na potrebu podizanja izbornog praga svjedoče, kako njene posljednje, tako i njene izjave s početka podpredsjedničkog mandata. Tako je u jednom od svojih prvih intervjua, u svojstvu potpredsjednice FBiH Mahmutbegović izjavila:

Mislim da je neophodna jer je iskustvo pokazalo da Izborni zakon ima brojne nedostatke i manjkavosti. Svakako je važno smanjiti mogućnost korupcije u izbornom procesu, smanjiti diskriminatorske odredbe u zakonu, riješiti problem manipulacije biračkim odborima i još mnogo toga. Obzirom da je BiH u samom vrhu u Evropi kada je u pitanju broj političkih partija, mislim da bi bilo potrebno i smanjiti njihov broj na način da se poveća izborni prag.

Melika Mahmutbegović, 15.03.2015.

Melika Mahmutbegović, za svoj stav o potrebi podizanja izbornog praga dobija ocjenu dosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i...

Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...Trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja obnašati dužnost

Ustavni sud BiH između ostalog je naveo da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije...