Podići izborni prag sa tri na pet odsto

Komentirajući izborne rezultate Općih izbora 2018. godine, te obrazlažući potrebu izmjene Izbornog zakona BiH, potpredsjednica Federacije BiH i novoizabrana zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Melika Mahmutbegović izjavila je da je, između ostalog, neophodno i podizanje izbornog proga sa tri na pet odsto, naglašavajući da se ona za to oduvijek zalaže i potencira.

Podsjećamo, izborni prag, cenzus, prohibitivna klauzula, klauzula reprezentativnosti nazivi su za prepreku koju izborni, odnosno politički subjekti moraju preći da bi učestvovali u raspodjeli mandata. Visina zakonskog izbornog praga u Bosni i Hercegovini je 3%, i BiH ima jedan od najnižih izbornih cenzusa kako u regionu tako i u Europi.

U svom nedavnom intervjuu za N1 Televiziju, govoreći o tome da se sada “izborni pobjednici”, odnosno SDA pokušavaju zaobići od strane manjih stranaka, Mahmutbegović je izjavila kako je glavni problem Izbornog zakona BiH nizak izborni prag, a na što ona uvijek “ukazuje”.

Ja bih to riješila na način da bih promijenila Izborni zakon, u dijelu koji se odnosi na izborni prag. Dakle, povećala bih izborni prag (…) s 3 na 5, najmanje. To bi konačno uozbiljilo političku scenu.

Melika Mahmutbegović, 29.11.2018.

Ranije je ovo Mahmutbegović izjavila i za  Balkan Anadolu Agency (AA).

Legitimno pravo je svakog da sabere ruke, bez obzira da li one znače 200 ili 500 ili 10.000 glasova. Donekle je problem u Izbornom zakonu BiH i to u dijelu koji se odnosi na izborni prag od tri posto prolaska u Parlamente, i da tu odrednicu Izbornog zakona BiH treba mijenjati. Mislim da izborni prag kada je u pitanju prolazak svake političke stranke u zakonodavnu vlast, kantona, entiteta ili države treba povećati.

Melika Mahmutbegović, 28.11.2018.

Da je Mahmutbegović uvijek ukazivala na potrebu podizanja izbornog praga svjedoče, kako njene posljednje, tako i njene izjave s početka podpredsjedničkog mandata. Tako je u jednom od svojih prvih intervjua, u svojstvu potpredsjednice FBiH Mahmutbegović izjavila:

Mislim da je neophodna jer je iskustvo pokazalo da Izborni zakon ima brojne nedostatke i manjkavosti. Svakako je važno smanjiti mogućnost korupcije u izbornom procesu, smanjiti diskriminatorske odredbe u zakonu, riješiti problem manipulacije biračkim odborima i još mnogo toga. Obzirom da je BiH u samom vrhu u Evropi kada je u pitanju broj političkih partija, mislim da bi bilo potrebno i smanjiti njihov broj na način da se poveća izborni prag.

Melika Mahmutbegović, 15.03.2015.

Melika Mahmutbegović, za svoj stav o potrebi podizanja izbornog praga dobija ocjenu dosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara...

Dodik ostao pri ranijim stavovima u vezi sa ANP-om

I nakon što je Godišnji nacionalni program (ANP) za sprovođenje akcionog plana za članstvo u NATO-u  skinut sa dnevnog reda pete redovne sjednice Predsjedništva BiH, a vanredna sjednica na kojoj se...Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...