Pitali smo Zavod PIO FBiH: Na koji način se obračunavalo povećanje penzija?

Nakon što smo objavili tekst o povećanju martovskih penzija u FBiH, koje je uslijedilo po stupanju na snagu novog Zakona o PIO, zaprimili smo više upita i komentara naših čitalaca i čitateljica koji tvrde da im penzije nisu uvećane. Kako bi pokušao razjasniti sve nedoumice, Istinomjer je kontaktirao Federalni zavod PIO/MIO i dobio veoma opsežno obrazloženje, koje prenosimo u cijelosti.

Prema odredbama članka 140. novog zakona o MIO/PIO, predviđeno je da se korisnicima koji su mirovinu ostvarili do 31. srpnja 1998. zakonski iznos mirovine uvećava za 10 posto, a korisnicima koji su mirovinu ostvarili u razdoblju od 1. kolovoza 1998. do 31. prosica 2007. godine, zakonski iznos mirovine se uvećava za 5 posto. 

Zakonski iznos mirovine je, pojednostavljeno rečeno, ono što korisnicima piše u rješenju. Taj se zakonski iznos mirovine, prema odredbama starog zakona, usklađivao s isplatnim koeficijentom. U posljednje četiri godine isplatni koeficijent je iznosio 1,816, nekoliko godina ranije, točnije od travnja 2011. iznosio je 1,73, prije toga 1,65 itd.

Iznos mirovine koju su korisnici stvarno primali (koji im piše na čeku) rezultat je množenja zakonskog iznosa mirovine i isplatnog koeficijenta.

Dakle, kako je zakon propisao, povećanje od 10 i 5 posto, vršilo se na zakonski iznos mirovine te se potom tako uvećan zakonski iznos usklađivao s posljednjim isplatnim koeficijentom koji je bio prema odredbama starog zakona, odnosno 1,816. 

U slučaju minimalne i zajamčene mirovine, korisnici u 99 posto slučajeva, nisu stvarno osjetili navedeno povećanje iz razloga što je njihov zakonski iznos mirovine bio manji od osnovice za minimalnu ili zajamčenu mirovinu. 

Osnovica za minimalnu i zajamčenu mirovinu je također regulirana starim zakonskim rješenjima koja, ugrubo, navode da korisnik koji je ostvario našu samostalnu mirovinu te živi na području BiH ne može imati mirovinu manju od 60 posto prosječne mirovine isplaćene u prosincu 2007. godine, a korisnik zajamčene ne može imati manje od 80 posto prosječne iz 2007.  

I jedna i druga, kao i sve ostale, se uvećavaju za isplatni koeficijent. Tim odredbama je osnovica za minimalnu mirovinu bila u iznosu od cca 179 KM, a za zajamčenu cca 239 KM. Kad se ti iznosi pomnože s isplatnim koeficijentom dobiju se konačni, odnosno stvarni iznosi mirovine koju su korisnici primali, minimalna 326,17, a zajamčena 434,90 KM. 

Prilikom primjene povećanja mirovina od 10 i 5 posto, uvećavali su se iznosi na rješenju, a u slučaju minimalne i zajamčene ti iznos s rješenja, ili zakonski iznosi mirovine, su manji od 179 u slučaju minimalne ili 239 KM u slučaju zajamčene, te stoga, kada se izvršili povećanje, a tako dobiven iznos i dalje je bio manji od osnovi, korisnici nisu stvarno osjetili povećanje. 

Primjerice, naš korisnik minimalne mirovine, imao je na rješenju iznos od 120 KM, taj mu se iznos uvećavao na 179 KM te uz primjenu isplatnom koeficijenta dobivao je iznos od 326 KM. Sada kad smo, prema odredbama novog zakona, taj iznos od 120 KM povećali za 10 ili 5 posto, i dalje je bio manji od 179 KM te stoga korisnik nije osjetio povećanje. Isti je princip i sa zajamčenom  mirovinom.

Uz to valja naglasiti, da je spomenuto povećanje od 10 i 5 posto, obuhvaćalo korisnike koji su ostvarili mirovinu prema Zakonu o MIO, a ne prema posebnim zakonima, odnosno povećanje nije uključivalo tzv vojne mirovine. 

Uz sve ovo, treba naglasiti, da su dostignuti iznosi mirovina prema starom zakonu, postali zakonski iznosi mirovina prema novom zakonu, i dalje će se usklađivati svake godine.

Pojednostavljeno, onaj iznos koji je korisnicima naznačen na čeku, postao je zakonski iznos mirovine, te će se svake godine povećavati za određeni postotak, kako to propisuje članak 79. novog zakona. 

Ove godine, postotak povećanje će iznositi oko 2,5 posto, te će već u sljedećem mjesecu, kada bude isplata mirovina za travanj, svim korisnicima biti povećane mirovine za oko 2,5 posto, te će im biti isplaćena razlika za treći mjesec između isplaćene i uvećane mirovine, jer je zakon na snazi od 1.3. 2018.

Federalni Zavod PIO/MIO, 09.04.2018.

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...