Petogodišnji ugovori za 49 strateških preduzeća za preradu drveta

Nakon što je Vlada Republike Srpske novembra 2018. godine donijela je Odluku o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije registrovanih u Republici Srpskoj, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić najavio je naredne korake u tom pravcu.

Pašalić je tako podsjetio da se trenutno potpisuju jednogodišnji ugovori između “Šuma Srpske” i drvoprerađivača za ovu godinu, ali i najavio skoro potpisivanje petogodišnjih ugovora:

Dakle, tražimo od javnog preduzeća da ugovori one količine koje realno može isporučiti. Ovogodišnji etat je oko 2.070.000 kubika i ta će količina biti i isporučena. Treba naglasiti da smo početkom decembra 2018. godine usvojili i odluku o kriterijumima za izbor strateških kupaca šumskih drvnih sortimenata i sa njima će ‘Šume Srpske’ do kraja januara ove godine potpisati petogodišnje ugovore, što ovim važnim privrednim subjektima daje značajnu izvjesnost u poslovanju.

Boris Pašalić, 12.01.2019.

Pomenuti petogodišnji ugovori nisu potpisani u januaru kako je to Pašalić prvobitno najavio, ali je Vlada RS 27.04.2019. godine “usvojila informaciju o realizaciji odluke o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije i utvrđenoj listi strateških preduzeća, prema kojoj 49 subjekata ispunjava uslove za potpisivanje okvirnih petogodišnjih ugovora.”

Tom prilikom iz preduzeća Šume Republike Srpske je saopšteno:

Na poziv se prijavilo 77 subjekata koji su u ostavljenom roku dostavili traženu dokumentaciju. Pregled dokumentacije s ciljem utvrđivanja ispunjenosti uslova iz odluke izvršila je Komisija imenovana rješenjem vršioca dužnosti direktora Šuma Srpske i utvrdila da 49 subjekata ispunjava uslove za potpisivanje okvirnih petogodišnjih ugovora.

Šume Republike Srpske, 27.04.2019.

U skladu da zaduženjem koje je Vlada RS uputila Šumama Republike Srpske, 03.06.2019. godine, “vršilac dužnosti direktora preduzeća “Šume Republike Srpske”, Slaven Gojković i predstavnici 49 strateških preduzeća za preradu drveta potpisali su u Banjaluci okvirne petogodišnje ugovore koji se odnose na zagarantovane količine šumskih drvnih sortimenata”.

Obzirom da petogodišnji ugovori nisu potpisani u januaru tekuće godine, kako je to prvobitno bilo najavljeno, Istinomjer obećanju Borisa Pašalića daje ocjenu ispunjeno sa zakašnjem.

(Istinomjer.ba)

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara...

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za...Popravili auto i otputovali u Brisel

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...