Isplaćeni skoro svi podsticaji za poljoprivrednike u RS iz prošle godine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić je u martu ove godine najavio kako će do početka aprila biti isplaćeni svi podsticaji za poljoprivrednike koji su planirani za 2018. godinu. Pašalić je ustvrdio da “isplata podsticaja za poljoprivrednike nikada nije bila bolja”, kao i da je u tom momentu od ukupno 71 milion KM planiranih podsticaja za prošlu godinu isplaćeno oko 62,5 miliona KM.

Potrudićemo se da do kraja marta ažuriramo sve svoje obaveze iz prošle i izvršimo obaveze iz ove godine. Tu, prije svega, mislim na premiju za mlijeko. Želimo da već u narednim danima isplatimo jednu takvu premiju.”

Boris Pašalić, 19.03.2019.

Prema informacijama sa zvanične web stranice Agencije za agrarna plaćanja RS, podsticaji za mlijeko isplaćeni su 26. marta ove godine.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske danas je isplatilo 3.001.419 KM po osnovu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju. Isplaćena je jedna premija za mlijeko iz 2018. godine u visini 2.452.819 KM i premija za tov brojlera za 2018. godinu, za šta je izdvojeno 548.600 KM.

Agencija za agrarna plaćanja RS, 26.03.2019.

Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te smo dobili informaciju da je na ime podsticaja iz 2018. godine ostalo da se isplati još nešto više od milion KM.

“Što se tiče obaveza iz 2018. godine zaključno sa danom 23.04.2019. isplaćeno je 69.917.763 KM od ukupnog budžeta od 71 milion KM, što je 98,47% i možemo reći da navedeni procenat predstavlja rekordnu dinamiku u isplati podsticaja, s obzirom da je do kraja februara mjeseca trajao unos obračuna po osnovu zahtjeva za sredstva iz 2018 godine. Ukupan iznos preostalih neplaćenih obaveza iznosi 1.081.985,66 KM ( 1,53 %)  koji ce biće isplaćeni u narednih nekoliko dana.”

S obzirom da su premije za mlijeko ipak isplaćene nekoliko dana nakon što je to najavio i resorni ministar Pašalić, a da je još uvijek ostao dio neisplaćenih podsticaja za poljoprvrednike iz prošle godine, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao djelimično ispunjeno. I dalje ćemo pratiti da li će preostale obaveze prema poljoprivrednicima iz 2018. godine biti “isplaćene u narednih nekoliko dana”.

(Istinomjer.ba)

Procedura preuzimanja kontrole bh. zračnog prostora nije u potpunosti okončana

Sredinom 2017. godine Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH...

Naredne godine u FBiH počinje istraživanje i eksploatacija nafte i plina?

Iz Vlade Federacije BiH nedavno je saopćeno da će uskoro biti raspisan javni poziv za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH. Na promociji “potencijala blokova za koje...


U toku tehnički prijem zgrade vrtića u Aleksandrovcu

Krajem augusta 2018. godine načelnik Opštine Laktaši, Ranko Karapetrović naveo je da je lokalna zajednica na čijem je čelu aplicirala kod Vlade Republike Srpske da izdvoji novac za izgradnju vrtića u...