Neutemeljeno

Petar Đokić neutemeljeno o BDP-u Republike Srpske

Predsjednik Socijalističke partije RS-a Petar Đokić gostovao je 16. juna 2021. godine u emisiji “Telering”. Tom prilikom, iznio je neutemeljenu tvrdnju o rastu BDP-a u RS-u.

Izvor: RTRS

Tokom gostovanja, Đokić je rekao da BDP Republike Srpske (RS) iznosi više od 12 milijardi KM.

Kada posmatrate vrijednost bruto domaćeg proizvoda, koji se u početnoj fazi mjerio sa nekoliko desetina, poslije toga nekoliko stotina miliona maraka, danas se to mjeri milijardama, preko 12 milijardi maraka je vrijednost bruto domaćeg proizvoda koga stvara samo Republika Srpska.

Petar Đokić, 16. 6. 2021.

BDP Republike Srpske 2019. godine iznosio je 11,25 milijardi KM, oko milijardu KM manje nego što Đokić tvrdi. Finalni podaci о BDP-u za 2020. godinu bit će objavljeni tek u decembru 2021. godine.

Da je BDP 2020. bio u padu, potvrdio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za javnost, u aprilu 2021. godine. On je tada izrazio zadovoljstvo što je negativna stopa BDP-a Republike Srpske bila mala.

Moram da izrazim zadovoljstvo, bez obzira što se radi o negativnoj stopi, da je Republika Srpska u prošloj godini, kada su završeni svi statistički pokazatelji, imala pad domaćeg proizvoda 2,8%.

Milorad Dodik, 13. 4. 2021.

Republički zavod za statistiku RS-a u aprilu je objavio podatke o BDP-u za četvrti kvartal 2020. godine. Kada se izračuna prosjek stope rasta BDP-a za sva četiri kvartala, rezultat je, zapravo, pad od 2,8%. Međutim, da nije riječ o finalnim podacima, pokazuje fusnota u kojoj stoji informacija da je riječ o procjeni.

S obzirom na činjenicu da BDP Republike Srpske, prema zvaničnim podacima, nikada nije dosegao 12 milijardi KM, a da ekonomski pokazatelji govore da je ovaj entitet ostvario pad BDP-a u 2020. godini, predmetnu tvrdnju Petra Đokića Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!