Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za Predsjedništvo BiH na predstojećim Općim izborima 2018. godine, vode predizbornu kampanju. Govoreći o Željku Komšiću, Falatar je uputio kritiku na Komšićev radni angažman u Predstavničkom Domu Parlamentarne skupštine BiH.

Govoreći o svojoj posjeti mjestima s hrvatskom većinom u BiH, koja su prije njega posjetili  i Željko Komšić, te Dragan Čović, Boriša Falatar konstatovao je da se razlikuje od svojih protukandidata, a ove svoje tvrdnje pojasnio je na sljedeći način:Pa oni su na političkoj sceni već 25 godina i nisu ništa dobro napravili (…) Komšić je protekle četiri godine bio u parlamentu i nije rekao niti jednu jedinu riječ, ali je zaradio skoro 300 tisuća maraka. O Čoviću je sve isto poznato. Njih dvojica jedan drugog hrane, a mi bismo se zato trebali okrenuti od njih prema budućnosti. Za nadležnosti člana Predsjedništva BiH ja sam od njih dvojice sigurno mnogo više kvalificiran.

Boriša Falatar, 17.09.2018.

Šta (ni)su napravili Čović i Komšić bh. javnosti je vrlo dobro poznato, a o Komšićevom angažmanu u PSBiH najbolje svjedoče zvanični podaci Parlamentarne skupštine BiH o aktivnostima zastupnika.

Naime, Željko Komšić, zajedno sa nekolicinom drugih zastupnika, u ovom mandatu nije postavio nijedno pitanje na sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Također, opće poznato je i to da je jedan od najbolje plaćenih poslova u BiH upravo posao državnog parlamentarca. Prema podacima Vijeća ministara BiH, prosječna neto mjesečna plata zastupnika u PD PSBiH iznosi preko 4.500 KM. Dodamo li ovome dodatke na platu, odnosno topli obrok u iznosu od cca 130 KM, te tzv. paušal poslanika PSBiH, koji iznosi od 500 do 700 KM, prostom računicom dolazimo do iznosa od oko 300.000 KM koje državni parlamentarci “zarade” za 4 godine.

Shodno navedenom, izjavu Boriše Falatara o parlamentarnom angažmanu Željka Komšića i ostvarenoj zaradi po osnovu obavljanja istog, ocjenjujemo kao istinitu.

Izvod iz plata zastupnika u PSBiH

Izvor: Vijeće ministara BiH

(Istinomjer.ba)

Naša stranka odlučna u borbi protiv gradnje na području parka Hastahana

Kada se tokom 2017. godine u javnosti pojavila informacija o mogućoj promjeni namjene parka Hastahana, vijećnici i...

Pregovori u vezi novog saziva Vijeća ministara BiH nisu “konačno završeni”

Još jedna runda pregovora oko uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH na kojoj su učestvovali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a održana je u Sarajevu, 17.04.2019. godine. Uoči samih razgovora...


Tuzla: Priključenje stambenih i poslovnih objekata na toplovodnu mrežu

Ideja o daljinskom, centralnom grijanju u Tuzli definisana je još 1967. godine Studijom o toplifikaciji Grada Tuzla i TE Tuzla, a s ciljem umanjenja posljedice zagađenja zraka. Na realizaciji ove...