Radi se na tome

Opština Prnjavor potpisala ugovor za nabavku udžbenika za osnovce

Načelnik Opštine Prnjavor Darko Tomaš, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Republike Srpske početkom maja ove godine, najavio je, pored ostalog, da će lokalna zajednica na čijem je čelu obezbijediti udžbenike za 1.268 učenika/ca.

Foto: Opština Prnjavor

Tom prilikom načelnik Tomaš podsjetio je da je skupštinska većina tokom usvajanja budžeta Opštine Prnjavor za 2022. godinu odlučila da, kako je rekao, olakša roditeljima finansijsku situaciju te da je u tom kontekstu jedno od razmišljanja bilo da to bude podjela udžbenika za osnovce, odnosno za sve one kategorije za koje resorna ministarstva na entitetskom nivou ne nabavljaju udžbenike:

Mi znamo da Vlada Republike Srpske nabavlja udžbenike za određene kategorije učenika, ali da oni drugi nisu obuhvaćeni tim. Naše analize govorile su da je to nekih 1.268 učenika. Mi smo, prema cijenama udžbenika koje su važile u prošloj godini, obezbijedili u budžetu nekih 200 hiljada KM. Po našim računicama, bio je potreban taj iznos sredstava. Trenutno su cijene udžbenika za nekih 30% veće, što znači da će nam trebati negdje oko 268 hiljada KM, ali obezbjedićemo mi razliku u budžetu i smatram da će ovo biti posebno važno za roditelje u smislu pomoći njihovim kućnim budžetima s obzirom na to da su i cijene porasle za nekih 30 %.

Darko Tomaš, 7.5.2022.

Tomaš je u vezi s tim dodao da će Opština izvršiti javnu nabavku udžbenika, dok će oni biti podijeljeni preko škola, odnosno škola će vršiti njihovu distribuciju.

Podsjećamo, Istinomjer je i ranije pratio ispunjavanje sličnih obećanja, kao što su ona koja su dale opštinske vlasti u Čapljini, Drvaru i Opštini Centar Sarajevo.

Kako je potvrđeno na zvaničnoj stranici Opštine Prnjavor, 18.7.2022. godine ugovor o nabavci i distribuciji knjiga potpisali su načelnik Tomaš i direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva Bojan Đenić.

“Predviđena je nabavka 1.150 kompleta knjiga za učenike od petog do devetog razreda, odnosno za sve učenike za koje knjige ne nabavljaju resorna ministarstva” , potvrdio je tom prilikom Tomaš, dok je direktor Đenić naglasio da je ovo prvi ovakav ugovor u ovoj godini koji su potpisali, kao i da će svi udžbenici biti dostavljeni na vrijeme.

Sa početkom školske godine novi udžbenici će dočekati učenike u školskim klupama. Čestitam načelniku Tomašu i odbornicima u Skupštini opštine što su iznašli potrebna sredstva, jer je ovo značajna ušteda za sve porodice.

Bojan Đenić, 18.7.2022.

S obzirom na to da je ugovor o nabavci i distribuciji knjiga potpisan, obećanju načelnika Darka Tomaša, da će na području opštine Prnjavor biti podijeljeni besplatni udžbenici za osnovce od petog do devetog razreda, Istinomjer daje ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti dalju realizaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!