Ispunjeno

Općina Novi Travnik uvela zabranu rada nedjeljom

Općinsko vijeće Novi Travnik je na 12. redovnoj sjednici, održanoj 24. marta 2022. godine, donijelo Odluku o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata i obrta na području općine Novi Travnik. Među odredbama koje su usvojene ovom odlukom nalazi se i zabrana rada nedjeljom svim trgovinama i obrtima, izuzev benzinskih pumpi, pekara i trgovina koje se bave isključivo prodajom suvenira.

FOTO: Općina Novi Travnik

Da će općinska administracija nastojati proglasiti nedjelju neradnim danom, najavio je načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo u novembru 2021. godine:

Općina će krenuti u proceduru izrade nacrta odluke o radnom vremenu određenih djelatnosti, posebno se to odnosi na trgovine. Nakon donošenja odluke, imat ćemo javnu raspravu, potom po završetku javne rasprave i donošenje konačne odluke u smislu zaštite prava radnika na neradnu nedjelju.

Stjepan Dujo, 5.11.2021.

Na 12. redovnoj sjednici, Općinsko vijeće Novi Travnik jednoglasno je donijelo Odluku o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata i obrta na području općine Novi Travnik. Ovom odlukom utvrđuje se radno vrijeme u toku sedmice te početak i završetak radnog vremena tokom dana u objektima koji se nalaze na području općine Novi Travnik, u kojima fizičke i pravne osobe, shodno zakonu, obavljaju uslužnu djelatnost: trgovinu, ugostiteljstvo i obrt.

U članu 7. Odluke stoji da se radno vrijeme u toku sedmice prodajnih objekata i obrta utvrđuje od ponedjeljka do subote, a u sljedećem članu da se zabranjuje rad nedjeljom svim trgovinama i obrtima, izuzev benzinskih pumpi, pekara i trgovina koje se bave isključivo prodajom suvenira.

Kao kaznena odredba za nepridržavanje pojedinosti donesene odluke, uključujući zabranu rada nedjeljom, naveden je iznos od 500 do 2.000 KM.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba i vlasnik radnje, ako: a) odredi radno vrijeme suprotno odredbama članaka 10-20 ove Odluke, b) na propisan način ne istakne obavijest o radnom vremenu sukladno članku 4. ove Odluke, c) se ne pridržava istaknutog radnog vremena, d) dozvoljava boravak gostiju nakon isteka radnog vremena.

Odluka o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata i obrta na području općine Novi Travnik

Spomenuta odluka je na snagu stupila upravo u nedjelju, 3. aprila 2022. godine, a prema videoizvještaju Radio-televizije Herceg-Bosne, snimljenom istog dana, sve trgovine kojima je naložena zabrana rada nedjeljom su oko 13:30 sati bile zatvorene.

Budući da je u općini Novi Travnik uvedena zabrana rada nedjeljom, Istinomjer obećanje načelnika Stjepana Duje ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!