Neistina

Opći izbori 2018: Hiljade glasova, pobjednici i padovi

Dok cijela bh. javnost s nestrpljenjem čeka zvanične rezultate Općih izbora 2018, ali i ishod mnogobrojnih žalbi koje su uputili određeni politički subjekti na sam tok izbornog procesa, političke partije uveliko kalkulišu, pregovaraju i dogovaraju koalicije kako bi obezbijedile većinu i aktivno participirale u bh. zakonodavnim tijelima.

Komentirajući, još uvijek nezvanične, izborne rezultate i moguća koaliranja Socijaldemokratske partije BiH (SDP) sa drugim političkim partijama Zukan Helez, član Glavnog odbora SDP i još uvijek zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH govorio je o formiranju vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA), koja je sebe već proglasila pobjednikom. Helez je više puta ponovio da su “nacionalne stranke dovele izbornu krađu do savršenstva”, ali da će uprkos ostvarenom uspjehu, ipak, teško naći koalicione partnere.

I da to prihvati Centralna komisija, i onda da krenu pregovori. Ovo sad što imamo, niko ne želi sa SDA. HDZ i SDA u Domu naroda FBiH nemaju više od 44, to je maksimalno. Mada padaju i jedni i drugi kako ide brojanje. Još nije prebrojano, u Tuzli nekih 20 hiljada u gradskoj zoni, Gračanici i nekim mjestima gdje SDP tradicionalno dobro stoji. Broj opada. Znači ne mogu formiratI vlast. Da li će se neko predomislit, ja ne znam, mada to nije pametno. (…) Ne možete sebe proglasiti strankom pobjednicom ako osvojite 7 do 10 posto glasova. Ovdje ko ima 51 posto, on je pobjednik. Morate napraviti prohodnost u Domu naroda. SDA to ni izbliza nema. Mislim da sve što sam čuo do sad – niko ne želi sa SDA i nacionalnim strankama. Ko uđe u koaliciju s njima, to je nepoštena koalicija.

Zukan Helez, 12.10.2018.

Podsjećamo ovom prilikom da je Ustavni sud BiH nakon odluke po apelaciji Bože Ljubića izbrisao odredbu iz Izbornog zakona BiH na osnovu koje je Centralna izborna komisija određivala formulu za raspored mandata u Domu naroda FBiH. Obzirom da Parlamentarna skupština BiH do danas nije izvršila potrebne izmjene Izbornog zakona BiH, te da CIK još uvijek nije odredio pomenutu formulu, izjava Zukana Heleza o broju osvojenih mandata HDZ-a BiH i SDA u Domu naroda FBiH ne samo da nema osnove da bude tačna, već je i neutemeljena.

Iako je i sam konstatovao da će “sve bit jasno za mjesec dana”, i da “prvo moramo sačekati da se zvanično objave rezultati”, Helez se ipak upustio u matematičke kalkulacije i tom prilikom iznio i netačne podatke.

Iako je i sam konstatovao da će “sve bit jasno za mjesec dana”, i da “prvo moramo sačekati da se zvanično objave rezultati”, Helez se ipak upustio u matematičke kalkulacije i tom prilikom iznio neprecizne podatke.

Želim da kažem također za SDA, govori se pobjednik, a pala je za 100.000 glasova. Svako može da otvori tamo i vidi da su 2014. imali između 340 i 350 hiljada glasača, a da su pali,(…) i to je preko 100.000 pad.

Zukan Helez, 12.10.2018.

Tragom ove Helezove izjave uporedili smo rezultate SDA iz 2014. u odnosu na 2018. godinu. Obzirom da je Helez u svojim komentarima o gubitku glasova bio neprecizan na koji nivo vlasti misli, Istinomjer je uporedio rezultate kako za Parlament FBiH, tako i za Parlamentarnu skupštinu BiH. Kada je upitanju Parlament FBiH do sada su obrađeni glasovi za 97,92% biračkih mjesta i SDA do sada ima 241.741 glasova, što je za 33.987 glasova manje nego 2014. godine, kada je SDA dobila 275.728 glasova.

Kada je riječ o Parlamentarnoj skupštini BiH, do sada su obrađeni glasovi za 98,79% biračkih mjesta i SDA do sada ima 264.437 glasova, što je za 40.958 glasova manje nego 2014, kada je SDA dobila 305.394 glasova.

Helezova izjava, u djelu koji se odnosi na pad broja glasova za SDA, a samim tim i zastupničkih mandata, je tačna. Međutim, pomenute brojke, koje se odnose na zastupljenost HDZ i SDA u PD PFBiH te podaci o “340 i 350 hiljada glasača” kao i “pad od 100.000 glasova” u odnosu na 2014 godinu, nisu tačne. Shodno navedenom Zukan Helez, za svoje tvrdnje o broju mandata u Federalnom parlamentu te broju glasova na izborima 2014. i 2018. godine, dobija ocjenu neistina.

Istinomjer će i dalje pratiti postizborna dešavanja kao i to ko će, i na koji način, formirati vlast u BiH.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!