Odnos člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Kluba Hrvata u PSBiH

Govoreći o “krizi vlasti”, koja je po njegovom mišljenju već nastupila, jer “ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u Parlamentu BiH” Mario Karamatić, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izrekao je i jednu neistinu.

Komentirajući izbor Željka Komšića, “po treći put”, za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Karamatić je izjavio sljedeće:

U ovom slučaju Komšić se nema kome obratiti. On bi, prema Ustavu, trebalo da se obraća Klubu Hrvata u Parlamentu BiH. Mi ga nećemo primiti ni da bi ga saslušali.

Mario Karamatić, 17.10.2018.

Podsjećamo, odnosi Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH uređeni su Ustavom, Poslovnikom Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Niti jedan od ovih akata ne uređuje odnos bilo kojeg člana Predsjedništva BiH, ili Predsjedništva u cijelini spram klubova naroda u Domu naroda PSBiH, kakav Karamatić u svojoj izjavi tvrdi da postoji.

Međutim, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH može biti raspušten od strane Predsjedništva BiH, a na osnovu člana V 2(a) Ustava Bosne i Hercegovine, na temelju kojeg je Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH propisana ta mogućnost.

“Član 39.

(Raspuštanje Doma naroda)

  1. Predsjedništvo može raspustiti Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uključujući slučajeve promjene parlamentarne većine: a) u Narodnoj skupštini Republike Srpske; b) u Bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine; c) u Hrvatskom klubu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. (…)
  1. Predsjedništvo nastoji konsenzusom donijeti odluku o raspuštanju Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak mogu raspustiti Dom.”

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH

Shodno navedenom, Mario Karamatić, za svoju izjavu da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda “treba obraćati Klubu Hrvata u Parlamentu BiH” dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Djeca s oštećenim sluhom i vidom u KS uskoro će dobiti logopede i defektologe

U oktobru prošle godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo najavilo je da će škole u KS, u koje idu djeca s oštećenim sluhom i vidom dobiti logopede i...RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...