Odnos člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Kluba Hrvata u PSBiH

Govoreći o “krizi vlasti”, koja je po njegovom mišljenju već nastupila, jer “ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u Parlamentu BiH” Mario Karamatić, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izrekao je i jednu neistinu.

Komentirajući izbor Željka Komšića, “po treći put”, za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Karamatić je izjavio sljedeće:

U ovom slučaju Komšić se nema kome obratiti. On bi, prema Ustavu, trebalo da se obraća Klubu Hrvata u Parlamentu BiH. Mi ga nećemo primiti ni da bi ga saslušali.

Mario Karamatić, 17.10.2018.

Podsjećamo, odnosi Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH uređeni su Ustavom, Poslovnikom Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Niti jedan od ovih akata ne uređuje odnos bilo kojeg člana Predsjedništva BiH, ili Predsjedništva u cijelini spram klubova naroda u Domu naroda PSBiH, kakav Karamatić u svojoj izjavi tvrdi da postoji.

Međutim, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH može biti raspušten od strane Predsjedništva BiH, a na osnovu člana V 2(a) Ustava Bosne i Hercegovine, na temelju kojeg je Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH propisana ta mogućnost.

“Član 39.

(Raspuštanje Doma naroda)

  1. Predsjedništvo može raspustiti Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uključujući slučajeve promjene parlamentarne većine: a) u Narodnoj skupštini Republike Srpske; b) u Bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine; c) u Hrvatskom klubu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. (…)
  1. Predsjedništvo nastoji konsenzusom donijeti odluku o raspuštanju Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak mogu raspustiti Dom.”

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH

Shodno navedenom, Mario Karamatić, za svoju izjavu da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda “treba obraćati Klubu Hrvata u Parlamentu BiH” dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Spomen-obilježje Kazani

U poslijeratnim godinama često smo svjedočili pričama i najavama izgradnje spomen-obilježja stradalim Srbima u...

U skladu sa rezultatima ankete, Ramović ostaje gradonačelnik Goražda

Anketa je, kako Ramović navodi, pokazala da su se od 2000 ispitanika, “svega četiri porodice izjasnile da bi trebao ići dalje”, odnosno, prihvatiti mandat kao skupštinski zastupnik. Na praksu...


Pomoć Vlade FBiH zavidovićkoj Krivaji

Za vrijeme mandata odlazeće Vlade FBiH više puta smo svjedočili protestima radnika/ca zavidovićke Krivaje koja je u stečaju. Razlozi radničkih protesta bili su privatizacija, zatim “sumnjiva” prodaja...