Djelimično ispunjeno

Odgovorni za trovanje salmonelom još nisu sankcionisani

dino_konakovicU aprilu ove godine, 217 djece koja pohađaju vrtiće u sklopu Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, zatražilo je pomoć na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog simptoma trovanja hranom. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrdio je tada da je uzrok trovanju bila salmonela, pronađena u pavlaci koja je servirana djeci. Proglašena je i epidemija zaraznog trovanja hranom u Kantonu Sarajevo.

Samo nekoliko dana nakon nemilog događaja, premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, kazao je: “Sada očekujemo definitivne mirkobiološke nalaze koji bi morali potvrditi da se radi o salmoneli kod djece koja su zatražila pomoć u KCUS-u iako su prvi nalazi potvrdili da se radi upravo o masovnom trovanju salmonelom. U tom lancu neko će odgovarati jer način na koji se priprema hrana jasno je propisan, kao i način na koji se ona nabavlja“.

Odlučnost Vlade KS da sankcioniše odgovorne premijer je potvrdio i na sastanku sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvirom Kazazovićem i Sindikatom obrazovanja i odgoja, gdje se osvrnuo na slučaj trovanja djece u JU “Djeca Sarajeva“ istakavši da očekuje potpune informacije, nakon kojih će Vlada poduzeti neophodne mjere i sankcionisati odgovorne.

Dva i pol mjeseca kasnije, još uvijek niko nije sankcionisan. Direkotorica JU “Djeca Sarajeva”, Mirjana Jovanović-Halilović, podnijela je ostavku na to mjesto, iz razloga, kako ona kaže, jer nakon više od dva mjeseca nije poduzeto ništa kako se takve stvari ne bi ponavljale.

Nakon njene ostavke, te prozivki nekih zastupnika u Skupštini KS kako dobavljač hrane za JU “Djeca Sarajeva” ima političku zaštitu, oglasio se i premijer KS na društvenim mrežama: “Čekali smo izvještaje institucija i organa o slučaju masovnog trovanja djece u JU Djeca Sarajeva, nismo žurili sa donošenjem odluka jer nisam pristalica izreke ‘nije po zakonu ali nama se žuri’. Javne nabavke koje su vodili odgovorni u toj ustanovi su loše vođene. U tenderu za dobavljača hrane nisu tražili dokaze da dobavljač ima dozvolu za promet namirnica životinjskog porijekla. Po zakonu, istina, ne moraju, ali su po savjesti i ozbiljnosti morali. Na takav tender se javi ta famozna firma koja svojim namirnicama otruje preko 200 naših mališana. Naložili smo upravnom odboru da pokrene procedure sankcija i smjena zbog toga jer Vlada KS to ne može uraditi direktno”.
Dok čekamo smjene, konkretnije mjere i sankcionisanje odgovornih, premijeru Konakoviću, zbog instrukcija koje je Vlada KS naložila, dajemo ocjenu djelimično ispunjeno za obećanja koja je dao. Ostaje da se vidi da li je Konaković govorio istinu, to jest da li će, ko i kada snositi odgovornost za trovanje sarajevskih mališana prije 2,5 mjeseca.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!