Neispunjeno

Odgođena rekonstrukcija kontrolnog tornja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Krajem novembra 2019. godine iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) najavljeno je da će u sklopu velikih građevinskih radova koji se izvode na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, u cilju modernizacije i proširenja ovog aerodroma, biti u potpunosti rekonstruisan i kontrolni toranj.

Iz BHANSA-e su tom prilikom istakli da će “rekonstrukcija kontrolnog tornja donijeti znatno poboljšanje radnih uslova za zaposlenike Jedinice prilazne i aerodromske kontrole leta Sarajevo te poboljšanje kako pruženih usluga, tako i sigurnosti zračnog saobraćaja”.

Prilikom izrade projekta rekonstrukcije kontrolnog tornja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo voditi će se računa o usklađenosti s radovima na modernizaciji i izgledu aerodromskog terminala. U toku je izrada projektne dokumentacije nakon čega će biti poznat datum početka radova, kao i cijena rekonstrukcije tornja.

Saopćenje, BHANSA, 22. novembar 2019.

U mjesecima koji su uslijedili nije bilo novih informacija o pomenutoj rekonstrukciji, a u javnosti su se, naprije u junu, a zatim i 9. jula 2020. godine pojavile i informacije o finansijskim problemima u kojima se nalazi Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH. Naime ova agencija odlučila je podići novi kredit, ali zatražiti i reprogram starog kredita. S tim u vezi, Istinomjer je kontaktirao BHANSA-u, te su u odgovoru na naš upit iz ove agencije naveli da je planirana rekonstrukcija kontrolnog tornja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo odgođena.

Pandemija koronavirusa (COVID-19), koja je početkom ožujka mjeseca poprimila globalne razmjere, prouzrokovala je, do sada, najveću krizu u zrakoplovstvu. Zabrana putovanja i zatvaranje granica, kao mjere za sprečavanje širenja svjetske koronavirus pandemije, doveli su do kontinuiranog pada zračnog prometa. Pokazatelji razmjera krize su statistički podaci o padu prometa u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine preko 90%, u odnosu na isti period u 2019. godini. S tim u vezi, a nakon izvršene sveobuhvatne analize troškova, projekcija prihoda i rashoda, planiranih nabava, te likvidnosti Agencije, rashodi i izdaci Agencije su reducirani na principima racionalizacije i optimizacije. Nadalje, Agencija je izvršila reviziju investicijskog plana te utvrdila prioritete kapitalnih ulaganja a kako bi se prilagodila trenutnim okolnostima, što u ovom slučaju podrazumijeva i odgodu planirane rekonstrukcije kontrolnog tornja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Odgovor na upit, BHANSA, 9. juli 2020.

S obzirom na činjenicu da je rekosntrukcija kontrolnog tornja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo odgođena, Istinomjer će obećanje Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!