Neistina

Obustava saobraćaja na dan održavanja Povorke ponosa nije uticala na transport i ukop umrlih osoba

Kantonalna organizacija SDA održala je 27.6.2022. godine konferenciju za medije, a tom prilikom prisutnima se, između ostalih, obratio i šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS Mahir Dević.

Screenshot: N1

Komentirajući Povorku ponosa, ukazao je na “probleme” s kojim su se, zbog zabrane motornog i pješačkog saobraćaja u pojedinim sarajevskim ulicama, suočili građani i građanke Kantona Sarajevo. S tim u vezi, osvrnuo se i na rad pokopnih društava:

Znate li da taj dan pokopna društva nisu bila u stanju da mrtve iz mrtvačnica prevoze i da se obave obredi pokopa i dženaza u Kantonu Sarajevo?

Mahir Dević, 27.6.2022.

Tragom tvrdnje zastupnika Devića, Istinomjer je od KJKP Pokop d.o.o. zatražio informaciju o tome da li su izmjene u saobraćaju, do kojih je došlo 25.6.2022. godine zbog održavanja Povorke ponosa, na bilo koji način uticale na obavljanje transporta i ukopa preminulih osoba na teritoriji Kantona Sarajevo. Iz ovog preduzeća su nam rekli da spomenute izmjene nisu uticale na ukop preminulih osoba.

U vezi Vašeg upita da li su izmjene u saobraćaju 25.06.2022 godine uticale na promjene datuma ukopa preminulih osoba, mogu reći da pomenute izmjene nisu na bilo koji način uticale na ukop preminulih osoba na grobljima kojima upravlja KJKP Pokop. Prema prethodno utvrđenom rasporedu za subotu, 25.06.2022 godine, na groblju Bare zakazana i realizovana su dva ukopa, a na groblju Vlakovo šest.

KJKP Pokop, 28.7.2022.

Istinomjer je kontaktirao i pokopna društva Jedileri i Bakije. Iz Pokopnog društva Bakije odgovorili su nam da nije došlo do promjene u datumu i terminima ukopa, ali je, uslijed obustave saobraćaja u gradskoj jezgri, bio otežan prevoz umrlih, te su vožnje trajale duže.

Nije došlo do promjene u datumu i terminima ukopa, ali smo imali problema vezano za prevoz umrlih. Obzirom da su vozači išli sporednim putevima, vožnje su trajale duže, te su morali dosta ranije kretati na radne zadatke.

Pokopno društvo Bakije, 29.6.2022.

Također, i iz Pokopnog društva Jedileri dobili smo informaciju da nije došlo do promjene datuma i termina ukopa, ali je, uslijed obustave saobraćaja, bio otežan transport preminulih osoba.

U kontekstu tvrdnje zastupnika Devića da na dan održavanja Povorke ponosa “pokopna društva nisu bila u stanju da mrtve iz mrtvačnica prevoze i da se obave obredi pokopa i dženaza”, podsjećamo na situaciju iz 2015. godine, kada je iz Ministarstva saobraćaja KS saopćeno da će na dan dolaska pape Franje “biti odgođene sahrane i dženaze”. Na taj dan, pogrebna društva morala su se obratiti MUP-u KS koji je obezbjeđivao pratnju ili davao upute za prevoz umrlih do prostorija pokopnog društva. U tom periodu, premijer Vlade Kantona Sarajevo bio je Elmedin Konaković, koji je tada bio član SDA.

S obzirom na to da je za Istinomjer iz KJKP Pokop potvrđeno da izmjene u saobraćaju do kojih je došlo zbog održavanja Povorke ponosa nisu uticale na transport i ukop preminulih osoba te budući da su nam iz pokopnih društava Bakije i Jedileri rekli da je prevoz preminulih osoba bio otežan, ali su bili u stanju da obave prevoz i ukop preminulih osoba, Istinomjer tvrdnju zastupnika Devića da “pokopna društva nisu bila u stanju da mrtve iz mrtvačnica prevoze i da se obave obredi pokopa i dženaza u Kantonu Sarajevo” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!