Ispunjeno

Objavljeni podaci iz diploma zaposlenih u javnoj upravi Grada Banja Luke

Gostujući u emisiji “Telering” na RTRS-u 16. 12. 2020. godine, novoizabrani gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković govorio je o namjeri da tokom mandata radi na poboljšanju transparentnosti javne uprave, a kao jednu od aktivnosti najavio je i objavljivanje podataka iz diploma zaposlenih u javnoj upravi u roku od 30 dana nakon preuzimanja funkcije.

Citirajući obećanje Stanivukovića iz predizborne kampanje o objavljivanju diploma zaposlenih u javnoj upravi, voditelj emisije je doveo u pitanje zakonitost ovakvog čina, na što je Stanivuković odgovorio potvrdno:

To možemo u prvih 30 dana.

Draško Stanivuković, 16. 12. 2020.

Stanivuković je dužnost prvog čovjeka Banja Luke preuzeo 24. 12. 2020. godine, a već sljedeći dan je ponovio najavu o objavljivanju podataka o diplomama:

Naložio sam da mi se po hitnom postupku dostave imena i prezimena svih zaposlenih u Gradskoj upravi, uz naglasak na podatke o njihovim diplomama.

Draško Stanivuković, 25. 12. 2020.

Kako prenose Nezavisne novine, Stanivuković je dodao kako se na ovoj aktivnosti “uveliko radi, te da će ovi podaci u četvrtak ugledati svjetlost dana”.

Upravo su u četvrtak, 31. 12. 2020. godine, na zvaničnoj internet stranici Grada Banja Luke objavljena imena i prezimena zaposlenih u javnoj upravi, skupa sa podacima iz njihovih diploma. Na dijelu stranice nazvanom “Lična karta Gradske uprave”, moguće je dobiti uvid o ličnim podacima, radnom mjestu, zanimanju, te ustanovi i datumu sticanja svjedočanstva/diplome svakog od zaposlenih.

Gradonačelnik Stanivuković je u popratnoj izjavi na dan objavljivanja navedenih podataka istakao da su ovim činom objavljeni podaci 788 uposlenika Gradske uprave:

Trebalo nam je samo sedam dana za ovaj posao i zato je ovo poruka svim nivoima vlasti koliko se može. Dakle, na sajtu su imena svih 788 zaposlenih u Gradskoj upravi, sa podacima iz njihovih diploma. Prvim sagledavanjem, ustanovili smo da ima određenih odstupanja.

Draško Stanivuković, 31. 12. 2020.

Budući da su, u skladu sa Stanivukovićevom najavom, podaci o diplomama zaposlenih u javnoj upravi objavljeni u prvih 30 dana mandata gradonačelnika, Istinomjer obećanje Draška Stanivukovića ocjenjuje ispunjenim.

Piše: Emir Velić

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!