Najave

Novi Zakon o visokom obrazovanju do početka sljedeće akademske godine?

Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović, gostujući u programu BHRT-a govorila je u prioritetima rada novouspostavljenog ministarstva, a tom prilikom je najavila i donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju.

Fotografija: N1

Husić-Mehmedović je istakla kako je hitno potrebno donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju, te kako novi zakonski okvir podrazumijeva “ozbiljno denormiranje” smatrajući kako trenutni Zakon ima previše detalja. Ministrica je najavila i kada bi novi Zakon trebao stupiti na snagu.

Dakle ponavljam, tempo je zaista izazovan. Mi planiramo sljedeću akademsku godinu početi po novom zakonu, što znači da ćemo upise vršiti po novom zakonu.

Melika Husić-Mehmedović, 10. 2. 2021.

Prema riječima ministrice Husić-Mehmedović, cilj je da novi Zakon bude usklađen sa Evropskim zakonima, a svi članovi radne grupe su dobili austrijski zakon koji će predstavljati model na kojem će se zasnivati novi Zakon.

Istinomjer će pratiti izradu novog Zakona o visokom obrazovanju, te da li će sljedeća akademska godina početi po istom, kako je najavila ministrica Husić-Mehmedović.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!