Neispunjeno

Nova policijska stanica u Bužimu nije završena do kraja 2021. godine

Krajem novembra 2020. godine, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) naglašeno je, pored ostalog, da je jedan od prioriteta u narednom periodu izgradnja objekta Policijske stanice Bužim.

Foto: BISCANI.NET

Kako je tada navedeno, vrijednost projekta je 1,1 milion KM, a ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić je tom prilikom izjavio:

I pored pandemije i svih tih stvari završili smo konačno tendersku proceduru za novu stanicu policije u Bužimu, tako da ćemo, ako nam vremenski uslovi dozvole, ove godine krenuti sa radovima.

Nermin Kljajić, 20.11.2020.

Ugovor sa izvođačem radova za izgradnju objekta Policijske stanice u općini Bužim, vrijedan 1.111.000 KM sa PDV-om, potpisan je u Bihaću 29.12.2020. godine, a tom prilikom, ministar Kljajić je podsjetio da je to jedan od prioriteta ministarstva na čijem je čelu, te naglasio da očekuje da će radovi biti završeni 2021. godine:

Ono što očekujemo jeste da će ove godine (2021) biti taj objekt izgrađen, i da će naši policijski službenici dobiti odlične uslove za rad.

Nermin Kljajić, 29.12.2020.

Na kraju navedenog obraćanja, s tim u vezi, ministar je još jednom potvrdio da “očekuje da će radovi biti završeni sa 31.12.2021. godine”, te da je “ubijeđen da će ovaj projekat biti završen u narednoj godini, iako je rok izvođenja radova 24 mjeseca”, dodavši da će se sve učiniti da “ovaj objekat ključ u ruke” bude priveden kraju u 2021. godini.

Početkom septembra 2021. godine, ministar Kljajić je u sklopu svoje posjete Bužimu obišao i radove na izgradnji novog objekta Policijske stanice te, kako je navedeno, izrazio zadovoljstvo do sada urađenim.

Tom prilikom je konstatovano da radovi idu planiranom dinamikom, da je urađeno prizemlje, te da se ovih dana pristupilo radovima na prvoj etaži nove zgrade, ali i da će ovaj projekat biti okončan u proljeće naredne godine.

S ciljem dobijanja relevantnih informacija o trenutnom statusu projekta izgradnje nove policijske stanice u Bužimu, Istinomjer je 8.3.2022. godine poslao upit na adresu MUP-a USK.

U odgovoru koji nam je iz kabineta ministra Kljajića dostavljen 9.3.2022. godine navodi se da je krajnji rok završetka radova, prema potpisanom ugovoru, 31.12.2022.godine, te da se trenutno postavlja stolarija na zgradi i izvode unutrašnji radovi.

“Krajnji rok završetka radova prema potpisanom ugovoru je 31.12.2022.godine. Trenutno se postavlja stolarija na zgradi i izvode unutrašnji radovi. Dva mjeseca u ovoj godini nismo izvodili radove zbog neusvajanja budžeta, tako da smo od marta mjeseca ponovno u funkciji.”

Kabinet ministra MUP-a USK, 9.3.2022.

S obzirom na činjenicu da, suprotno najavi ministra Nermina Kljajića datoj 29.12.2020. godine, nova policijska stanica u Bužimu nije izgrađena do kraja 2021. godine, Istinomjer će njegovom obećanju, s tim u vezi, dati ocjenu neispunjeno, te ćemo nastaviti pratiti daljnju implementaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!