Nošenje listića kući i “potanko potvrđivanje”

Tokom 73. sjednice Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) njen član Vlado Rogić na slikovit način komentarisao je mogućnost eventualnog poništavanja izbora.

Citirajući član 2.10. Izbornog zakona BiH, koji, između ostalog, kaže da će CIK BiH određenoj izbornoj jedinici na određenom biračkom mjestu poništiti izbore ako je bilo nepravilnosti u vrijeme glasanja ili brojanja glasačkih listića koji mogu utjecati na izborne rezultate, Rogić je naveo primjer nepravilnosti koji, po njegovom mišljenju, ne utječe bitno na rezultate glasanja:

Ali kako utjecati? Koji mogu bitno utjecati na izborne rezultate? Mi kad bismo poništavali, gdje god da je uzeo jedan listić neki glasač i odnio ga kući, mogli bi do besvijesti ponavljati izbore.

Vlado Rogić, 27.10.2022.

Nastavljajući dalje, ustvrdio je i da ne treba “strogo gledati samo taj članak i voditi se tim da ako se 100% ne slaže neki rezultat, da mi trebamo ponoviti izbore” te fudbalskim žargonom opisao daljnje aktivnosti CIK-a po pitanju izbornih “prekršaja i faula”.

Nikad ih tako niko na svijetu ne bi završio. Ovo je, da kažem, izborna utakmica, koja nigdje na svijetu nije završena bez prekršaja i bez faula. I ovdje ćemo mi te sve prekršaje i faule razmotriti, imamo vremena i kažnjavati i to potanko potvrditi.

Vlado Rogić, 27.10.2022.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!