Neistina

Izborni zakon BiH demantuje tvrdnje Vlade Rogića

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je na sjednici održanoj 4.5.2022. godine donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra ove godine. Tim povodom, CIK BiH istoga dana održao je konferenciju za štampu, na kojoj je, između ostalih članova CIK-a BiH, govorio i njen član Vlado Rogić.

Foto: N1 / Screenshot

Rogić, koji je, po riječima predsjednika CIK-a BiH Suada Arnautovića, na navedenoj sjednici jedini glasao “protiv” Odluke o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, između ostalog, je ustvrdio da član 10.12. Izbornog zakona BiH ne pretpostavlja da se na osnovu njega određuje broj izaslanika iz kantona, odnosno da se odredbe tog člana ne odnose na popunjavanje Doma naroda Federacije.

Članak 10.12. Izbornog zakona pretpostavlja i u sebi sadrži norme koji usklađuju mandate sa popisom stanovništva, a nikako da se odredi broj izaslanika iz županija. To je moje pravno tumačenje. Ja sam u izbornom procesu četvrt stoljeća, od 1996. godine, i s punim pravom kažem da ova odredba članka se ne odnosi na popunjavanje Doma naroda Federacije. Ona se odnosi na usklađivanje broja mandata. Zato se i veže za popis stanovništva.

Vlado Rogić, 4.5.2022.

U svom odgovoru na Rogićev stav, predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović, citirajući odredbe člana 10.12. pozvao je javnost u BiH da isti pročita, dodajući da je, u skladu sa tim članom, CIK BiH “zakonom ovlaštena da odredi poslije svakog popisa broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona”.

Za razliku od Rogićevih tvrdnji, član 10.12. daje Izbornoj komisiji ovlaštenje da, proporcionalno posljednjem popisu, odredi broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te se on tako i odnosi na popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz zakonodavnog organa svakog kantona je proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu. Centralna izborna komisija BiH određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog organa svakog kantona.

Član 10.12. Izbornog zakona BiH

U navedenom članu se u stavu (2) prezicira formula na osnovu koje se određuje broj zastupnika iz reda konstitutivnih naroda i ostalih, ali i podsjeća na Odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića za kojeg je iz navedenog člana izbrisana odrednica “svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“.

Za svaki kanton, broj stanovnika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih se dijeli brojevima 1, 3, 5, 7, itd. sve dok je to potrebno za raspodjelu. Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda se ređaju zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu. Najveći količnik za svaki konstitutivni narod u svakom kantonu se briše sa liste količnika tog konstitutivnog naroda. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi.

Rješenjem Ustavnog suda BiH objavljenom u Službenom glasniku BiH broj: 54/17 od 28.07.2017.godine odredba člana 10.12 stav (2) Izbornog zakona BiH u dijelu: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu.“, prestala je da važi od 29.07.2017.godine.

Član 10.12. Izbornog zakona BiH

U kontekstu tvrdnji Vlade Rogića, podsjećamo i da je nakon održanih Opštih izbora 2018. godine, CIK BiH, a na, pored ostalih, osnovu člana 10.12. Izbornog zakona BiH, na 98. sjednici održanoj 2018. godine donijela Uputstvo o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćeni Izbornim zakonom BiH.

U tom uputsvu CIK BIH je odredio broj zastupnika/ca iz reda konstitutivnih naroda i ostalih iz svih 10 kantona u Federaciji BiH, a na osnovu kojeg je izabran aktuelni saziv Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

S obzirom na to da član 10.12. Izbornog zakona BiH nalaže CIK-u BiH da, nakon svakog popisa, odredi broj delegata/kinja koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog organa svakog kantona, i koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, tvrdnje Vlade Rogića da CIK BiH na osnovu ovog člana ne određuje broj izaslanika iz kantona, te da se on ne odnosi na popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!