Neistina

Niz neistina o migrantima: Na red su došli narkotici i zarazne bolesti

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini prerasla je u politički problem, glavnu temu dnevno političkih prepucavanja ali i neiscrpan izvor neutemeljenih i neistinitih izjava koje slušamo sa svih nivoa vlasti.

Do nedavno je na području Općine Stari grad, preko puta sarajevske Vijećnice, postojalo improvizirano i za život neuslovno šatorsko naselje u kojem su boravili migranti. Na sastanku lokalnih zvaničnika koji je prije par sedmica održan tim povodom, mogla se čuti i ova izjava Nusreta Selimovića, načelnika uprave PS Stari Grad.

Među tim ljudima ima raznih socijalnih slojeva, a ima i onih koji prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i po indikatorima boluju od teških zaraznih bolesti i s te strane je vrlo ozbiljna situacija. Među njima je i značajan broj onih koji su užiovaci raznih opijata, narkotičkih sredstava.

(Nusret Selimović, Načelnik uprave PS Stari Grad 08.05.2018.)

Tragom ove izjave, i informacija koje se plasiraju javnosti, redakcija portala Raskrinkavanje.ba, koji je više puta pisao o medijskim dezinformacijama o izbjeglicama i migrantima u našoj zemlji, upitala je nadležne institucije za podatke o tome kakva je stvarno situacija vezano za “teške zarazne bolesti” i “uživanje opijata” među migrantima.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS naveo je da su među migrantima zabilježena ukupno 3 slučaja zaraznih bolesti, te shodno tome možemo zaključiti da su navodi o “teškim zaraznim bolestima” i “ozbiljnoj” infektološkoj situaciji potpuno neutemeljeni.

Obavještavam Vas da je do današnjeg dana među migrantima zabilježen jedan slučaj varičele i dva slučaja scabiesa.

(Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, 16.05.2018.)

Načelnik uprave PS Stari Grad u svojoj izjavi iznio je i netačne navode kako među migrantima ima i onih koju su konzumenti narkotičkih sredstava. Na upit portala Raskrinkavanje.ba o ovim navodima, MUP KS 08.05.2018. godine odgovorio je sljedeće:

U vezi vašeg upita, obavještavamo vas da Prvoj PU na lokaciji park At Mejdan nije prijavljen napad od strane migranata, kao i krađa novčanika, također, od strane migranata.

Također, nije zabilježen slučaj posjedovanja opojnih droga kod nekog od migranata.

(Odjeljenje za odnose sa javnošću Ured policijskog komesara Uprava policije MUP Kantona Sarajevo 08.05.2018.)

Načelnik Selimović, za svoju izjavu o velikom broju uživaoca opijata među migrantima, te iznošenje neadekvatne procjene o ozbiljnosti situacije širenja zaraznih bolesti među migrantima dobija ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!