Ništa od četiri kaskadne hidroelektrane na rijeci Vrbas

Polovinom septembra 2018. godine ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić i generalni direktor kompanije “Rakurs-inženjering” iz Sankt Peterburga, Leonid Černigov potpisali su  u Banja Luci “sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje kaskada srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas” u vrijednosti 500 miliona eura.

Ističući važnost tog projekta, tom prilikom je ministar Đokić podvukao da je njegovom implementacijom “predviđena izgradnja četiri kaskadne hidroelektrane na rijeci Vrbas”. 

Kada je riječ o projektu izgradnje kaskada srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas (Donji Vrbas), planirana je izgradnja hidroelektrane Trn, instalisane snage 24,01 megavata sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 139,90 gigavat časova, a procjenjuje se da bi tokom gradnje na ovom objektu bilo angažovano 380 radnika.

Petar Đokić, 14.09.2018.

Đokić je, govoreći o instaliranoj snazi i predviđenoj proizvodnji električne energije ostale tri planirane hidroelektrane, naveo i da bi ukupan broj zaposlenih na izgradnji ovih objekata trebao biti oko 780.

Međutim, nešto manje od godinu dana nakon potpisivanja pomenutog ugovora zbog, kako je rečeno “neisplativosti”, iz  Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske potvrđeno je da je projekat izgradnje četiri kaskadne hidroelektrane, koje su trebale da budu locirane na donjem toku rijeke Vrbas kod Laktaša obustavljen.

Kako je za Nezavisne novine pojašnjeno, “ruski partneri, koji su trebali da izgrade centrale, obavijestili su Vladu RS da su nakon obavljene analize zaključili da projekat nije isplativ”.

Nakon završetka dodatnih istraživanja i analize dostupnih informacija, prema informacijama koje smo dobili od ruskog investitora, studija ekonomske izvodljivosti je pokazala da projekat za njih nije isplativ.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS, 24.09.2019.

Ovim Istinomjer obećanje resornog ministra Petra Đokića u vezi izgradnje četiri kaskadne hidroelektrane na rijeci Vrbas ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Otvaranje Titove pećine u Drvaru najavljeno na Dan pobjede nad fašizmom

Ističući važnost Titove pećine kao kulturno-istorijskog spomenika, načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić najavila je...

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH...Uskoro usvajanje federalnog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11. septembra 2019. godine usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalni ministar razvoja,...