Analize

Ništa novo u Lašvanskoj dolini

Odluke o prihvatanju grant sredstava iz EBRD-a u iznosu od po milion KM za provedbu projekta „ Regionalni vodovod Plava voda”, iako se to trebalo desiti proteklih dana, nisu usvojene u općinama Busovača i Novi Travnik, prvenstveno zbog političkih nesuglasica između SDA i HDZ-a BiH. Inače početak gradnje ovog projekta ranije je najavljen za juni ove godine.

Višemjesečne nesuglasice između načelnika Općine Novi Travnik, Refika Lende (SDA) i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fabe Stanića (HDZ BiH), u vezi sa nezakazivanjem sjednica OV-a na kojima bi se usvojio općinski Budžet 2020. godinu, mogle bi ugroziti dugo najavljivanu provedbu projekta „Regionalni vodovod Plava voda” s obzirom da je potrebno da OV usvoji Odluku o prihvatanju zajma od milion KM.

Nakon što je usljed višemjesečnog nerazmatranja Budžeta Općine Novi Travnik za 2020. godinu od strane Općinskog vijeća, načelnik ove općine Refik Lendo donio Odluku o njegovom proglašenju, predsjedavajući Općinskog vijeća, Fabo Stanić zakazao je Vanrednu sjednicu OV za 14. april.

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo, potom je zahtijevao od Općinskog vijeća da otkaže najavljenu sjednicu, pozivajući se na Naredbu Općinskog štaba Civilne zaštite Novi Travnik o zabrani okupljanja.

Na osnovu Naredbe štaba civilne zaštite Novi Travnik broj: 07-40-1-711/20 od 18.03.2020. upozoravam Vas da je zakazivanje 2. Vanredne sjednice Općinskog vijeća Novi Travnik u suprotnosti sa odredbom tačke 4. navedene Naredbe koja glasi: “Cijeneći epidemiološku situaciju na prostoru opčine Novi Travnik otkazuje se održavanje svih javnih skupova, kao i privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja u organizaciji bilo pravnih bilo fizičkih osoba”. Upozoravam Vas da organizacijom sjednice dovodite u opasnost zdravlje i sigurnost učesnika vanredne sjednice te da JP „ORSK” Novi Travnik izlažete opasnosti da prekrši navedenu naredbu, tačka 4. Ukoliko smatrate da se 2. Vanredna sjednica Opčinskog viječa Novi Travnik ipak treba Održati predlatem da se u pisanoj formi obratite opčinskom štabu Civilne zaštite koji će od viši instanci pribaviti mišljenje (Kantonalni i Federalni Stab Civilne zaštite) i o zahtjevu odlučiti na sjednici.

Refik Lendo, 10. april 2020.

Najavljena Vanredna Sjednica ipak je održana, a kako se vidi iz objavljenog Službenog glasnika Općine Novi Travnik od 14. aprila, na sjednici su razmatrani i usvojeni akti: Odluka o preispitivanju Odluke o proglašenju proračuna Općine Novi Travnik; Zaključak o traženju informacije o poduzetim mjerama u cilju ublažavanje pandemije uzrokovane pojavom COVID-19 na području Općine Novi Travnik; kao i Zaključak o traženju revizije godišnjih izvješća Općine Novi Travnik za 2015. godinu, 2016. godinu, 2017. godinu, 2018. godinu i 2019. godinu.

Ipak, nekoliko dana kasnije, 24. maja, Lendo je u svojstvu komandanta Općinskog štaba civilne zaštite Novi Travnik potpisao Odluku kojom se odobrava održavanje sjednica u OV u prostoru Kino sale u Novom Travniku, te zadužio sve nadležne da izvrše pripremu sale za zasjedanje. Potom je tražio i zakazivanje redovne sjednice ovog općinskog tijela. O tome svjedoči i informacija za javnost koju je poslao 12. maja, nakon što predsjedavajući OV-a, nije zakazao ovu sjednicu.

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo u petak, 30.04.2020. godine, shodno odredbi člana 50. Poslovnika Općinskog vijeća kojim je propisano da “Predsjedavajući sjednice saziva samoinicijativno, na prijedlog Načelnika ili najmanje 1/3 vijećnika”, uputio je Predsjedavajućem Općinskog vijeća prijedlog za sazivanje 21. redovne sjednice Općinskog vijeća Novi Travnik, sa prijedlogom dnevnog reda. Zbog izuzetne važnosti i potrebe za hitnim usvajanjem određenih akata iz nadležnosti Općinskog vijeća (Odluka o prihvatanju grant sredstava u iznosu od 500.000,00 Eura, a za provedbu projekta „ Regionalni vodovod Plava voda”) potrebno je da se što prije sazove i održi sjednica Općinskog vijeća. O navedenim okolnostima načelnik je obavijestio sve predsjednike Klubova vijećnika Općinskog vijeća Novi Travnik. Kako do danas Predsjedavajući Općinskog vijeća Fabo Stanić kršeći odredbe Poslovnika Općinskog vijeća, iz njemu znanih razloga, nije uputio poziv za sazivanje sjednice, a njeno neodržavanje bi moglo imati za posljedicu da Općina Novi Travnik ostane bez navedenog granta, načelnik Općine želi obavijestiti javnost da će direktnu odgovornost snositi Predsjedavajući Općinskog vijeća.

Refik Lendo, 12. maj 2020.

Načelnik Lendo u vezi sa hronologijom neusvajanja Budžeta oglasio se saopštenjem za javnost 10. aprila, nakon što je tražio i otkazivanje 2. Vanredne sjednice OV-a, a nakon njenog održavanja oglasio se i OO SDA Novi Travnik, koji je pozvajući se na Naredbu o zabrani okupljanja izdatu od strane Općinskog Štaba CZ-a, osudio njeno održavanje.

Sličan slučaj, proteklih dana zabilježen je i u Općini Busovača, koja također nije usvojila Odluku o prihvatanju grant sredstava za provedbu projekta regionalnog vodovoda zbog nezakazivanja sjednice Općinskog vijeća zakazane za 8. maj ove godine.

Naime, klub vijećnika HDZ-a BiH Busovača je tražio da se na dnevni red sjednice uvrsti tačka o imenovanju predsjednika Općinske izborne komisije, što se nije desilo i zbog čega sjednica nije ni održana.

Budući da je danas najavljeno raspisivanje Lokalnih izbora 2020. godine, a naša općina nije imenovala predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, Klub vijećnika HDZ-a BiH Busovača je tražio da se ta točka uvrsti na dnevni red današnje sjednice jer se neimenovanjem predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva dovodi u pitanje regularnost cijelog izbornog procesa u općini Busovača. Kako nismo postigli dogovor s drugim strankama na Kolegiju Općinskog vijeća, nismo održali planiranu sjednicu Općinskog vijeća Busovača.

Klub vijećnika HDZ Busovača, 08. maj 2020.

Istog dana saopštenjem se oglasio i načelnik Općine Busovača Asim Mekić, koji je vijećnike HDZ-a optužio za politikanstvo.

Početak realizacije dugoplaniranog i najavljivanog projekta regionalnog vodovoda “Plava voda” najavljen je za sredinu 2020. godine, o čemu je ranije pisao i Istinomjer. Javni poziv za pretkvalifikaciju za tender za izbor izvođača radova gradnje vodovoda objavljen je u septembru 2019. godine. Kako je tada navedeno u objavljenom dokumentu, rezultati pretkvalifikacija trebali su biti poznati u novembru iste godine, dok se raspisivanje poziva za prvi krug tendera očekivalo u decembru. Drugi krug javnog poziva, kako je tada navedeno, trebao je biti raspisan u martu 2020. godine, a konačni izvođač radova bi trebao biti poznat u junu, za kada je prošle godine najavljen početak gradnje regionalnog vodovoda “Plava voda”. Sredstva za ovaj projekat ranije su osigurana sredstva iz zajmova EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) od po 11 miliona eura. Sporazum o grantu za projekat Regionalni vodovod Plava voda u iznosu od 2 miliona eura, koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD II programa za komunalni okoliš, potpisan je u Sarajevu krajem novembra 2019. godine. Odluku o prihvatanju istog granta Vlada FBiH je usvojila na sjednici održanoj 19. marta ove godine.

Da li će gradnja vodovoda početi sredinom ove godine biće poznato veoma brzo, ali sukobi u općinama na relaciji SDA i HDZ-a BiH doveli su do toga da lokalne zajednice još uvijek nisu preuzele već obezbjeđene grantove. Prema informacijama iz medija, zbog nepovlačenja kreditnih sredstava EBRD-a za gradnju ovog vodovoda u 2019. godini, naša zemlja već je platila 393.661 KM.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!