Nedosljedno

NiP prisustvom na pregovorima u Neumu prekršio vlastite zaključke

U hotelu Marea u Neumu trenutno se održavaju pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a učesnici ovih pregovora, pored Matthewa Palmera, Angeline Eichhorst, Johanna Sattlera, predstavnika OESS-a, HDZ-a BiH, SDA i SBB-a, jesu i predstavnici stranke Narod i Pravda, koja je krajem prošle sedmice donijela zaključke kojima je pozvala da se pregovori vrate u institucije države Bosne i Hercegovine.

Foto: Narod i pravda
Foto: Narod i pravda

Predsjedništvo političke partije Narod i Pravda održalo je 23. janaura 2022. godine drugu redovnu sjednicu, na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka, od kojih se jedan odnosi na opredjeljenje ove stranke za nastavak pregovora o ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini, uz poruku da je spomenute pregovore potrebno vratiti u državne institucije.

Narod i Pravda opredjeljena je za nastavak pregovora o ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini sa akterima koji ne ruše ustavni poredak ove zemlje, i pregovora koji vode ka deblokadi institucija, odbijajući maksimalističke zahtjeve pojedinih strana u pregovorima, koji bi produbili etničku podjelu zemlje i ne bi suštinski ispoštovali presude Evropskog suda za ljudska prava. Držimo da je pregovore potrebno vratiti u institucije države Bosne i Hercegovine, uz podršku i medijaciju međunarodnih partnera.

Saopćenje NiP-a, 23.1.2022.

Iako je u spomenutim zaključcima jasno navedeno da je “pregovore potrebno vratiti u institucije države Bosne i Hercegovine”, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković iznio je drugačiji stav nekoliko dana kasnije, nakon što se u javnosti pojavila informacija da će evropska zvaničnica Angelina Eichhorst i američki diplomata Matthew Palmer u Neumu organizovati sastanak sa političkim zvaničnicima iz BiH na kojem će se razgovarati o izmjenama Izbornog zakona.

Kao jedan od razloga odlaska u Neum, Konaković je naveo i strah od “Izetbegovićevog i Čovićevog sastanka iza zatvorenih vrata”, a nešto ranije, u razgovoru za Patriju, potvrdio je da će se Narod i Pravda odazvati razgovorima u Neumu iako se to kosi sa usvojenim zaključcima Predsjedništva NiP-a, “ali da prijateljima ne može reći ne, te da treba sve pokušati kako bi se odblokirali procesi u državnim institucijama”.

Naš stav je da kada zove američka i evropska administracija koji su toliko uložili ovdje i i koji su partneri za dalji razvoj da ne možemo odbiti poziv i odazvat ćemo se. Ako već trebamo njihovu pomoć onda je dobro i da se odazovemo na razgovore.

Elmedin Konaković, 25.1.2022.

U kasnim večernjim satima 27. januara 2022. godine, mediji su prenijeli snimke i fotografije političkih delegacija, koji su pristigli iz hotela Marea u kojem se održavaju pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, a među prisutnima je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, koji je ujedno i zamjenik predsjednika Naroda i Pravde.

Foto: E.M./Klix.ba
Foto: E.M./Klix.ba

S obzirom na činjenicu da se spomenuti pregovori ne održavaju u državnim institucijama, već u hotelu, gdje učestvuju i predstavnici Naroda i Pravde, suprotno zaključcima Predsjedništva ove stranke od 23. januara da je “pregovore potrebno vratiti u institucije države Bosne i Hercegovine”, Istinomjer će ovaj potez stranke Narod i Pravda ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!