Neispunjeno

Nikšić: Prošao još jedan rok za održavanje skupštine Elektroprenosa BiH

niksic-cvijanovicNa današnjem sastanku u Doboju između premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović dogovoreno je da otprilike početkom decembra bude održana skupština Elektroprenosa BiH i da na dnevnom redu, osim usavajanja zapisnika s prethodne sjednice, bude usvajanje izvještaja o finansijskom poslovanju Elektroprenosa BiH za prethodnih nekoliko godina za koje to nije učinjeno, izjavio je nakon sastanka za Fenu premijer Nikšić.

„Trebalo bi da potvrdimo smjernice novoj upravi za izradu investicionih planova za naredne tri odnosno deset godina, kao i da bude riječi o tehničkim pitanjima bitnih za funkcioniranje Elektroprenosa. Dogovorili smo, također, da još jednom iniciramo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine donošenje zakona o izmjenama Zakona o Elektroprenosu kad je u pitanju raspodjeljivanje dobiti, pri čemu smo se vrlo jasno dogovorili da tretiramo posljednje tri godine u kojima je bilo značajnog investiranja kad je u pitanju Elektroprenos, kao i da prosjek investicija u tim godinama, da taj novac, nešto malo ojačan, rezervišemo za investiranja u narednom trogodišjem periodu, a ostatak da podijelimo između akcionara u skladu s dioničkim udjelom“, riječi su premijera Nikšića.

(Avaz.ba, 7.11.2013.)

Komentar:

Mnogo važnih stvari bi se trebalo naći na dnevnom redu skupštine Elektroprenosa, samo kada se ona jednom i zakaže. Slažu se premijerka RS-a Željka Cvijanović i njen federalni kolega Nermin Nikšić oko svih tačaka dnevnog reda, ali već po ko zna koji put obećanja o zakazivanju skupštine ostaju neispunjena iz ko zna kojeg razloga.

Ovaj put, Nikšić i Cvijanović su dogovorili da skupština bude zakazana za početak decembra, ali ona se do danas nije održala.

Vijeće ministara je usvojilo izmjene Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH (Elektroprijenos) 5. decembra, a, kako kažu u ovoj kompaniji, skupština bi se trebala održati 28. decembra ukoliko ove izmjene budu usvojene u PSBiH.

U međuvremenu, stigla su i ozbiljna upozorenja iz EU zbog činjenice da se akumulirana sredstva do sada nisu uložila u infrastrukturu, a da predstavnici entiteta u BiH žele raspodjeliti samo 100 miliona KM da bi zakrpili budžetske rupe.

Još i ranije, u julu ove godine, premijer i premijerka dva bh. entiteta usaglasili su se oko svih bitnih pitanja, te najavili održavanje skupštine ove kompanije u septembru. To se nije desilo tada kao ni sada, a sve dok se skupština Elektroprenosa ne održi, sredstva za investiranje koja prema tvrdnjama zvaničnika EU-a iznose oko 300 miliona KM i koja se nalaze na računu kompanije i dalje će ostati neraspoređena.

Na kraju se može konstatovati samo kako je obećanje Nermina Nikšića da će skupština dioničara Elektroprenosa biti održana početkom decembra ostalo neispunjeno, kao i ranije ocjenjeno obećanje Željke Cvijanović o održavanju skupštine u septembru.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!