Ispunjeno

Neradna nedjelja za pojedine radnike/ce u Bijeljini

U Bijeljini će nedjelja biti neradna za radnike/ce u trgovini, odlučila je gradska skupština i to na prijedlog gradonačelnika ovog grada Ljubiše Petrovića.

Foto: Screenshot RTVBN

Petrović je još početkom februara ove godine na sastanku sa odbornicima u Skupštini Bijeljine razgovarao o regulisanju rada nedjeljom, odnosno da ona bude neradni dan, ali i o tome kako i na koji način poboljšati prava radnika

Riječ je o zaštiti prava radnika, pogotovo trudnica. Osim toga, treba raditi na strogom poštovanju radnog vremena i iznalaženju mogućnosti da nedjelja bude neradni dan.

Ljubiša Petrović, 4.2.2021.

Potom je krajem oktobra ove godine, Ljubiša Petrović, kao gradonačelnik, skupštinskim odbornicima uputio zahtjev da nedjelja bude neradni dan za radnike/ce u trgovini. Kako je gradska administracija u Bijeljini objavila prilikom podnošenja Petrovićevog zahtjeva gradskim odbornicima za neradnu nedelju za radnike/ce u trgovini, ovaj zahtjev Petrović je obrazložio tvrdnjom da se trgovinski objekti susreću sa problemima kao što su male plate i neplaćanje prekovremenog rada, kao i to da u sektoru trgovine većinu zaposlenih čine žene, te da rad nedjeljom nije dodatno plaćen.

Rad neradnim danom, odnosno nedjeljom, ne može se posmatrati samo kao ekonomska kategorija koja se mjeri samo brojem kupaca i ostvarenim profitom, već rad nedjeljom ima mnogo značajnije društvene, ali i zdravstvene aspekte, jer to treba da bude dan u koji će i zaposleni u trgovinskim objektima moći da provedu sa svojom djecom i porodicom.Pri donošenju ovakve odluke, u obzir je uzeta i inicijativa Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske upućena Savezu opština i gradova Republike Srpske je još krajem 2019. godine, kojom je traženo da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči. Imajući u vidu sve prethodno navedeno, naročito incijativu granskog sindikata, kao i veliki broj zahtjeva upućenih Gradskoj upravi u vezi sa ukidanjem rada nedjeljom, alii veliki broj zloupotreba u ovoj oblasti od strane poslodavaca vezanih za korišćenje sedmičnog odmora, Gradska uprava i Gradonačelnik Bijeljine smatraju da je potrebno na ovaj način urediti oblast radnog vremena u oblasti trgovine kako bi se, prije svega, zaštitila prava radnika u oblasti trgovine, te omogućilo zadovoljenje kulturnih, društvenih i bilo kojih drugih potreba radnika i njihovih porodica, ali i ublažili razlozi za veliki odliv radne snage. Sem toga, ovakvom odlukom će najzad biti primijenjena, već pomenuta, zakonska odredba po kojim se sedmični odmor po pravilu koristi nedjeljom.

Grad Bijeljina, 20.10.2021.

Prijedlog Ljubiše Petrovića pred odbornicima u Skupštini Bijeljine našao se na prvoj sjednici u novembru ove godine. Kako je Petrović objasnio gradskim odbornicima, neradna nedjelja je predložena s ciljem zaštite prava radnika/ca i da će gradska administracija kojom on rukovodi učiniti sve iz svoje nadležnosti kako bi zaštitili radnička prava.

Želim odavde da poručim i cjelokupnoj javnosti da će Grad Bijeljina imati nultu toleranciju prema ovim pojavama i da će gradske inspekcije pooštriti kontrolu svih prava iz radnog odnosa koji su u našoj nadležnosti. Također, želim da pozovem Republičku upravu za inspecijske poslove RS da i ona učini isto, ali i građane da lično meni ili mojim saradnicima gradskim službenicima prijave sve slučajeve zloupotrebe prava radnika ili korupcije od strane inspekcijskih organa. Ovim problemima kao gradonačelnik planiram da se bavim sa naročitim zanimanjem te ćemo u ovom pravcu uspostaviti odgovarajuće mehanizme zaštite navedenih prava. Na kraju, želim još jednom da podvučem da uspostavljanje neradne nedelje i uzimanje u zaštitu prava radnika nije usmjereno protiv poslodavaca tj. privrede u cjelini nego protiv onih poslodavaca koji ne poštuju osnovna prava radnika i na njemu ostvaruju ekstra profit bogateći se.

Ljubiša Petrović, 5.11.2021.

S obzirom na to da su skupštinski odbornici u Bijeljini usvojili prijedlog gradonačelnika Ljubiše Petrovića da nedjelja bude neradni dan za radnike/ce u trgovini, Istinomjer će najave Petrovića iz februara ove godine o iznalaženju mogućnosti da nedjelja bude neradni dan, ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!