Analize

Neimenovanje sudija Ustavnog suda FBiH: Svjesna blokada ili nepostojanje političkog dogovora?

Listu kandidata za popunu upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBIH, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH dostavilo je 2019. godine, no do danas, imenovanje sudija i popunjavanje preostalih mjesta u ovu instituciju se nije desilo, pa tako sud radi sa popunjenih pet od ukupno devet mjesta. Neimenovanjem sudija također je onemogućeno konstituisanje i rad Vijeća za zaštitu vitalnih interesa. Prethodnih dana, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izrazio svoje nezadovoljstvo glede neimenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, mogli smo vidjeti različite reakcije, tumačenja i nova pisma.

Foto: Predsjednik FBiH
Foto: Predsjednik FBiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, uputio je 8.8.2022. godine pismo u kojem od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i dva potpredsjednika entiteta Federacije BiH Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović, traži da čim prije imenuju četiri upražnjene pozicije sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze.

Christian Schmidt, 8.8.2022.

U ovom pismu, Christian Schmidt piše kako je “razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu s Ustavom FBiH”. Na kraju pisma, visoki predstavnik Schmidt je istakao da će i dalje biti jako angažiran na ovom pitanju imenovanja sudaca, te da problem shvata vrlo ozbiljno i kao prioritet za rješavanje.

Obaveze potpredsjednika FBiH u vezi sa imenovanjem sudija Ustavnog suda FBiH jasno navodi član IV.C.6. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine:

Sudije Ustavnog suda predlaže predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine delegata Doma naroda koji su prisutni i glasaju.

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine

Imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH je također bitno jer se u ovoj instituciji osniva Vijeće za zaštitu vitalnih interesa koje odlučuje o pitanjima vitalnog interesa, kako je to regulisano Ustavnom FBiH:

U Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine osniva se Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, kako bi odlučivalo o pitanjima vitalnog interesa, prema proceduri u skladu sa ovim ustavom. Ovo vijeće razmatra sva pitanja koja su od vitalnog interesa.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa sastoji se od sedam članova, dva iz svakog konstitutivnog naroda, i jedan član iz reda ostalih. Sudije bira Zastupnički dom i Dom naroda.

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine

Isti dan, na ovo pismo je reagovao potpredsjednik FBiH Milan Dunović, izrazivši svoje nezadovoljstvo zbog neimenovanja sudija Ustavnog suda, ali i zbog “nedobronamjernog poteza” visokog predstavnika:

Obraćanje Visokog predstavnika, kojim u isti koš stavlja predsjednika FBiH i potpredsjednike je neshvatljiv i nedobronamjeran potez. Napominjem da su oba potpredsjednika FBiH, dostavili svoje prijedloge za imenovanje sudija, ali je činjenica da je Čavara svjesno i s namjerom blokade cijele Federacije, stopirao imenovanje sudija, što je prepoznala i administracija SAD-a. (…) Naprotiv, o ovoj temi sam više puta i javno govorio. Molim visokog predstavnika, da nerad gospodina Čavare ne amnestira obraćajući se meni, jer to smatram prebacivanjem odgovornosti na one koji su u ovoj situaciji savjesno radili svoj posao i skretali pažnju na posljedice neimenovanja sudija.

Milan Dunović, 8.8.2022.

Dan kasnije, Dunović je za portal Al Jazeera Balkans opet kritikovao poteze Ureda visokog predstavnika:

OHR vrlo dobro zna da su oba potpredsjednika Federacije prije više od dvije godine dostavili prijedlog imena gospodinu Čavari i vrlo dobro znaju, jer su bili uključeni u tu problematiku, da gospodin Čavara ne želi razgovarati na tu temu.

Milan Dunović, 9.8.2022.

Potez predsjednika Federacije BiH je “prepoznala i administracija SAD-a” tako što je američko ministarstvo finansija 6. juna 2022. godine na listu sankcionisanih osoba iz Bosne i Hercegovine uvrstilo Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS), o čemu je Istinomjer već pisao.

Kako je navedeno u saopštenju američkog ministarstva, Marinko Čavara je od 2019. godine odbijao da imenuje sudije s lista kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće za popunu upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH, čime je, između ostalog, blokirao funkciju Vijeća za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH. “Svojim nečinjenjem”, kako pojašnjavaju iz Ministarstva, “Čavara je držao kao taoca funkciju Vijeća za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH radi unapređenja njegovih i političkih interesa svoje stranke”. Čavara je dodatno označen kao odgovoran ili saučesnik, ili zbog toga što je direktno ili indirektno učestvovao u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Dva dana kasnije, reagovao je i Jasmin Duvnjak, član Kolegija Doma naroda FBiH i predsjednik Kluba Bošnjaka u Doma naroda FBiH, rekavši da se opstrukcija provodi kroz jednostavnu činjenicu da se ne želi popuniti Ustavni sud FBiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara drži tu listu u ladici, nikad je nije potpisao i dostavio Parlamentu FBiH na potvrđivanje. Mi jednostavno ne možemo ukrasti, oteti Čavari tu listu koja je kod njega, listu nedostajećih sudija da bi je mi u Domu naroda FBiH potvrdili i da bi Ustavni sud FBiH mogao da radi u punom kapacitetu, tek tada bi moglo raditi I Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

Jasmin Duvnjak, 10.8.2022.

Tek tri dana nakon pisma visokog predstavnika, oglasio se i predsjednik FBiH Marinko Čavara, rekavši da ovo pismo “doživljavamo kao potporu visokog predstavnika da riješimo probleme”.

Ovo pismo doživljavamo kao potporu visokog predstavnika da riješimo probleme. Konsultovaćemo se i vidjeti kakvu potporu možemo očekivati. Reći ću svoj stav Schmidtu o kakvim se problemima radi. Ovima van BiH je teško razumjeti ove probleme. Bombardirani su informacijama i dezinformacijama, i taj šum koji se stvorio je prepreka da se razumijemo. Zemlje kvinte će nam dati potporu da riješimo krizu. Imamo zaoštrenu retoriku i prebrojavanja,a to jasno pokazuje obmanu i da neko ne želi da se riješi kriza u FBiH. Očigledno je da se ne želi uvažavati postojeći dogovori i prava konstitutivnih naroda u BiH. Bilo bi najkorektnije od visokog predstavnika da poništi sve odluke prethodnih visokih predstavnika.

Marinko Čavara, 11.8.2022.

Čavara je također iznio mišljenje da ne smatra da je Ustavni sud FBiH blokiran, te da ne smatra sebe krivcem za trenutačno stanje, i da će “još razmisliti” da li je imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH “najbolji interes za FBiH”.

Ne znam šta je to blokirano, recite mi. Ustavni sud FBiH radi, iako sa pet sudija od devet, ali radi nije blokiran. I ne znači da neću imenovati sudije. Ja sam rekao da nema uslova kao ni za imenovanje predsjednika i potpredsjednika jer nema političkog dogovora. Sve je propisano u Ustavu FBiH, predsjednik FBiH imenuje suce Ustavnog suda uz saglasnost potpredsjednika, a onda trebamo dobiti saglasnost u Domu naroda u kojem nemamo većine. Nema logike da mene optužuju da nešto blokiram. Poslije izbora 2018. godine nije formirana parlamentarna većina, nije izabran predsjednik, potpredsjednik, ali ni sudije. Dakle, imenovanje sudija nije vezano za ime samo Marinka Čavare već za nepostizanje političkog dogovora. (…) Imat ću još konsultacija sa svima koji mi mogu pomoći pa čak i međunarodne zajednice da mi daju mišljenje, a ja ću donijeti konačnu odluku. Imenovanje sudija zavisi od procjene je li to od najboljeg interesa za FBiH, to moram još razmisliti.

Marinko Čavara, 11.8.2022.

Na ovu izjavu Marinka Čavare, reagovala je zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Alma Čolo, istaknuvši da izjava Čavare “nema nikakvog smisla”.

On tvrdi da ako nema parlamentarne većine, on ne može raditi svoj posao koji mu je propisan Ustavom. On je po Ustavu FBiH dužan da predloži listu kandidata za sudije uz saglasnost oba potpredsjednika i da dostavi Domu naroda FBiH na odlučivanje. (…) On je dobio dvije liste od VSTV-a. Oni provode konkursnu proceduru i naprave listu najuspješnijih kandidata i dostavljaju predsjedniku FBiH. Jedna je dostavljena u oktobru 2019., a druga u februaru 2020. I onda on kaže ‘Ja nemam parlamentarnu većinu’. Ja ne znam gdje u Ustavu piše da mu treba parlamentarna većina da obavlja svoju funkciju.

Alma Čolo, 12.8.2022.

Marinko Čavara je zatim 12.8.2022. godine uputio pismo Christianu Schmidtu, u kojem je ponovio tvrdnju da “ne postoji politički dogovor oko ključnih pitanja”, te na kraju rekao da će “imenovati četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu”.

Od 2018. godine do danas u Federaciji BiH ne postoji politički dogovor oko ključnih pitanja, što je opće poznato. Upravo zbog toga, nakon Općih izbora nije izabran Predsjednik Federacije BiH, kao ni dopredsjednici Federacije BiH i Vlada Federacije BiH, a posljedično, ni suci Ustavnog suda Federacije BiH. (…) Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću sukladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu potporu.

Marinko Čavara, 12.8.2022.

Nakon ovog, zajedničkim pismom su se visokom predstavniku obratili Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, potpredsjednici Federacije BiH, u kojem su iznijeli svoje sumnje u procedure izbora kandidata i kandidatkinja od strane predsjednika Čavare.

Ovim putem Vas želimo obavijestiti da postoje provjerene informacije i saznanja da predsjednik Federacije Marinko Čavara samoinicijativno i mimo svih procedura poziva kandidate za sudije Ustavnog suda Federacije BiH na razgovor. (…) Predsjednik Čavara nema ovlaštenja i zakonskog osnova, ali ni kompetencija da se preispituju i intervjuišu kandidati za sudije Ustavnog suda Federacije BiH za koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH već provelo konkursnu proceduru i dostavilo mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH o kandidatima.

Milan Dunović, Melika Mahmutbegović, 12.8.2022.

Nekoliko dana poslije, troje kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH obavijestilo je predsjednika Čavaru da se neće pojaviti “na razgovoru” kojeg je on namjeravao održati prije nego što svojim potpredsjednicima dostavi prijedloge za izbor sudija Ustavnog suda FBiH. Prema informacijama portala Istraga, advokatica Nina Kisić, državna sutkinja Sena Uzunović, te direktor Zavoda za javnu upravu FBIH Enver Išerić, poslali su pismenu obavijest Marinku Čavari u kojem su naveli da se neće pojaviti u terminu koji im je zakazao predsjednik Federacije BiH, jer smatraju da se “na ovaj način krši Ustav FBiH”.

Kako navodi ovaj portal, na razgovoru sa Čavarom se vjerovatno neće pojaviti ni sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić, kao ni sudija Branimir Orašanin, dok se kandidat Mustafa Bisić namjerava odazvati pozivu predsjednika FBiH Marinka Čavare.

Nakon pisma od strane visokog predstavnika, te pisma predsjednika FBiH u kojem je naveo da će “imenovati četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu”, te reakcije na isto od strane potpredsjednika Dunovića i potpredsjednice Mahmutbegović, javnost će ishode vidjeti u narednim danima. Istinomjer će pratiti da li će Marinko Čavara ispuniti svoju najavu o imenovanju četiri suca Ustavnog suda FBiH i uputiti na daljnju proceduru, kako je i naveo u pismu visokom predstavniku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!