Ispunjeno

Usvojen nacrt Zakona o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija u KS

Nakon što je politička partija Narod i Pravda ostvarila drugi najbolji izborni rezultat u Kantonu Sarajevo, osvojivši 13,78% glasova, predsjednik ove partije, Elmedin Konaković je u svojoj poruci glasačima najavio da će insistirati na donošenju Zakona o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija u KS.

U ostalim kantonima nismo napravili tako dobar rezultat, ali smo se pojavili i najavili širenje i jačanje Naroda i Pravde do lokalnih izbora. Borićemo se za svaki pedalj naše zemlje jednako. Djelima ćemo opravdati Vaše povjerenje. Zakon o porijeklu imovine, Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju i ostali najavljeni procesi kreću odmah nakon formiranja Skupštine.

Elmedin Konaković, 09.10.2018.

Nakon što je Konaković imenovan za Predsjedavajućeg Skupštine KS, te nakon što je njegova partija postala i dio Vlade KS koja je izabrana 26. decembra 2018. godine, Konaković je već za prvu sjednicu kantonalne Vlade najavio utvrđivanje “Nacrta Zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo”.

Zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija na dnevnom je redu sjednice koju će Vlada KS održati u četvrtak. Na sjednici Skupstine KS naći će se krajem mjeseca. Čekali dugo jesmo, al’ znali smo da će kad tad doći. To što se zove “politička volja” napokon imamo! Vrlo brzo i efikasno reagovali premijer i ministrica pravde i uprave, od dva teksta napravili jedan. Neće više biti isto, za početak u Sarajevu.”

Elmedin Konaković, 08.01.2019.

Prva redovna sjednica Vlade KS održana je 10. januara, a na njoj je na prijedlog Ministarstva pravde i uprave KS utvrđen Nacrt Zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo.

Kako je navedeno u saopštenju sa sjednice “suština donošenja zakona jeste mogućnost preventivnog djelovanja koruptivnih radnji uz jasnu poruku i strateško opredjeljenje ove Vlade da će borba protiv korupcije biti prioritet njihovog djelovanja.”

Transparentnost je osnovna pretpostavka protiv korupcije, a usvajanjem ovakvog zakona poslala bi se jasna poruka političke volje da javni dužnosnici javni interes stave ispred svog privatnog. Predloženo je da Zakon provodi Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, kao politički neovisno tijelo, a kontinuiran nadzor nad njegovim provođenjem imala bi Komisija koju imenuje Skupština Kantona Sarajevo u kojoj bi pored predstavnika političkih partija bili i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora koji se bave pitanjem prevencije i borbe protiv korupcije.

Saopštenje Vlade KS, 10.01.2019.

Iz Naroda i pravde uoči sjednice su poručili da bi se zakon u pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo trebao naći do kraja mjeseca.

Kako je i najavljeno, “Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika Kantona Sarajevo”, razmatran je i jednoglasno usvojen u Skupštini KS na njenoj Trećoj radnoj sjednici održanoj 23. januara. Nacrt je upućen u javnu raspravu koja će trajati 60 dana.

Istinomjer će postizborno obećanje Elmedina Konakovića, da će utvrđivanje Zakona o porijeklu imovine biti jedan o prvih koraka njegove partije, ocijeniti kao “ispunjeno”, a nastavit ćemo pratiti njegovu dalju sudbinu u parlamentarnoj proceduri.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!