Radi se na tome

Nakon usvjanja budžeta, učinjen korak i ka novoj izvršnoj vlasti u Republici Srpskoj

Predsjednik SNSD-a i pobjednik u utrci za predsjednika Republike Srpske (RS) na Opštim izborima u BiH održanim 2.10.2022. godine Milorad Dodik gostovao je 6.10.2022. godine u emisiji “Stav” na TV K3.

Foto: Twitter/@MiloradDodik

Pored ostalog, Dodik je tom prilikom govorio o usvajanju budžeta za narednu godinu, ali i o formiranju nove Vlade Republike Srpske, čijeg mandatara, u skladu s članom 80. Ustava Republike Srpske, predlaže predsjednik tog entiteta.

Tako je na pitanje novinara o formiranju Narodne skupštine Republike Srpske i Vlade Republike Srpske Dodik najavio da će do kraja ove godine biti imenovana nova Vlada te dodao da će biti usvojen i budžet za narednu godinu.

Mi ćemo to do Nove godine završiti. Mi ćemo do Nove godine imati i budžet usvojen. Mi ćemo redovno početi da radimo.

Milorad Dodik, 6.10.2022.

U međuvremenu, a u skladu sa zvaničnim rezultatima Opštih izbora 2022. godine koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, Milorad Dodik izabran je za predsjednika tog entiteta.

Na svojoj 37. posebnoj sjednici, održanoj 2.11.2022. godine, Narodna skupština Republike Srpske je po hitnom postupku usvojila budžet Republike Srpske za 2023. godinu u iznosu od 5.383.000.000 KM što, kako je navedeno na zvaničnoj stranici tog zakonodavnog tijela, predstavlja uvećanje od 873.000.000 KM, odnosno 19,4 posto u odnosu na drugi rebalans budžeta za 2022. godinu.

Pored ostalog, u obrazloženju je navedeno da usvajanje budžeta Republike Srpske za 2023. godinu omogućava pravovremeno finansiranje budžetskih korisnika, kao i izmirivanje obaveza propisanih zakonom i drugim pravnim aktima Republike Srpske.

Korak ka imenovanju nove Vlade učinjen je 23.11.2022. godine kada je Milorad Dodik, u skladu sa ovlaštenjima predsjednika Republike Srpske, mandat za sastav nove Vlade dodijelio Radovanu Viškoviću.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske danas sam uputio odluku kojom sam mandat za sastav nove vlade dodijelio Radovanu Viškoviću.
Ovu odluku donio sam nakon konsultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojima je utvrđeno da Višković ima većinu za sastav nove vlade.

Milorad Dodik, 23.11.2022.

S obzirom na to da je usvojen budžet Republike Srpske za 2023, godinu, te da je imenovan mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske, obećanju Milorada Dodika Istinomjer daje ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti da li će nova izvršna vlast u tom entitetu biti imenovana do kraja tekuće godine, kako je najavio predsjednik SNSD-a.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!