Ispunjeno

I pored glasova “za” iz PDP-a, izmjene Zakona o plaćama i naknadama bez dovoljne podrške

Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) bio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojeg je, po hitnom postupku, predložio poslanik Damir Arnaut.

Prijedlog kojim se predviđa da se maksimalna otpremnina za odlazak u penziju parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH smanji sa 35.000 na 10.000 KM tada nije dobio potrebnu podršku.

Pored ostalih, “protiv” su glasali i zastupnici PDP-a koji su nakon sjednice ustvrdili da se, kada je o njihovom glasanju riječ, radilo o “tehničkoj grešci” te najavili da će sljedeći put podržati Arnautov prijedlog.

Tako je zastupnica PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH, Mira Pekić nakon pomenute sjednice “naglasila da PDP bez sumnje podržava smanjenje otpremnina podsjećajući da se u prvom čitanju glasalo za prijedlog o smanjenju otpremnina i da će tako biti i već na narednoj sjednici kada Arnaut po hitnoj proceduri ponovo uputi ovaj prijedlog”.

Uoči 4. sjednice Predstavničkog doma PS BiH na dnevnom redu se ponovo našao zahtjev poslanika Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Da će ovoga puta Arnautov prijedlog biti podržan od strane zastupnika PDP-a, uoči same sjednice potvrdio je i predsjednik ove stranke i zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH, Branislav Borenović:

Ima nekoliko interesantnih inicijativa koje dolaze od samih parlamentaraca poput inicijative o smanjivanju otpremnina koja je došla od kolege Arnauta. Poslala bi se dobra poruka da se usvoji ta inicijativa i mi iz PDP-a ćemo glasati za nju. Prošli put se desila greška i stisnuli smo taster “protiv”. Zaista bi trebalo smanjiti otpremnine od 35.000 KM za nekog ko će danas otići u penziju, a sutra se vratiti na posao. To je zaista sa svaku osudu.

Branislav Borenović, 04. februar 2020.

Iako prijedlog nije dobio potrebnu većinu, svoj glas “za” dala je, kako zastupnica Pekić, tako i Branislav Borenović.

Istinomjer obećanje Mire Pekić da će zastupnici PDP-a na narednoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH podržati pomenuti prijedlog Damira Arnauta ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!