Ispunjeno

Otkrivena spomen-ploča na Kazanima

U kontekstu ranije najavljene inicijative o podizanju spomen-ploče na Kazanima, pored ostalog smo se i u analizi Spomenik na Kazanima i kultura sjećanja na posljednji rat u BiH osvrnuli na usvojeni prijedlog teksta gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, a u kojem se ne spominju počinioci ubistava, ali i na prijedlog Naše stranke koji nije prihvaćen, te istorijat sudskih presuda donesenih za zločine počinjene na lokalitetu Kazana.

Foto: Facebook profil Benjamine Karić
Foto: Facebook profil Benjamine Karić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović 27.4.2021. godine održali su sastanak na kojem su razgovarali o izgradnji spomenika ubijenim sugrađanima na lokalitetu Kazani.

U zajedničkom saopštenju sa sastanka podsjetilo se da je Kabinet potpredsjednika Federacije BiH u mandatu pokojnog Svetozara Pudarića pokrenuo ovu inicijativu te da su, u tu svrhu, još 2012. godine doznačena i određena sredstva iz budžeta Kabineta u budžet Grada Sarajeva za izradu idejnog rješenja izgradnje spomenika, ali da “do današnjeg dana nije bilo volje ni senzibiliteta da se bilo šta uradi po tom pitanju”.

Gradonačelnica Karić, kako je tada navedeno, “izrazila je spremnost da u saradnji s potpredsjednikom Dunovićem pokrene rješavanje ovog problema kako bi se skinula hipoteka odgovornosti sa naših sugrađana i časne odbrane grada Sarajeva, a ubijenim žrtvama na taj način odala počast”.

Sa sastanka je, pored ostalog, i zajednički poručeno “da će se u narednom periodu učiniti sve da se započne izgradnja spomen-obilježja žrtvama”:

Dogovoreno je da Grad što prije raspiše javni poziv za idejno rješenje spomenika, a potpredsjednik Dunović izrazio je spremnost da finansira izgradnju pristupne staze i same spomen ploče.

27.4.2021.

Nakon navedenog sastanka, održanog na Dunovićev poziv, gradonačelnica Karić je putem zvanične stranice Grada Sarajeva podsjetila da su lideri svih većih stranka koje su u Gradskom vijeću, Nikšić, Izetbegović, Komšić, Konaković i Kojović, i ranije dali podršku postavljanju spomen-ploče na Kazanima, “ali da Gradska uprava to nije učinila”, te je najavila da će spomen-ploča nevinim žrtvama biti postavljena u toku njenog mandata.

Odlučna sam da će spomen-ploča nevinim žrtvama biti postavljena u toku mog mandata, a danas sam na tu temu razgovarala sa Milanom Dunovićem, potpredsjednikom FBiH, koji je obećao podršku u realizaciji ovog obećanja. Žrtve to zaslužuju.

Benjamina Karić, 27.4.2021.

Nešto kasnije, u intervjuu za portal Buka, na pitanje do kada očekuje završetak izgradnje spomenika na Kazanima, gradonačelnica Sarajeva je odgovorila:

Teško je govoriti o rokovima zbog pravnih procedura koje ne ovise o Gradu Sarajevu, ali ću se truditi da to bude što prije moguće jer to žrtve zaslužuju. Upravo smo raspisali javni poziv za dostavljanje idejnih rješenja. Vi ste to prvi saznali i objavili. Ja bih najviše voljela da do obilježavanja godišnjice stradanja na Kazanima, u mjesecu oktobru, imamo postavljenu spomen ploču.

Benjamina Karić, 8.5.2021.

Dan ranije, 7.5.2021. godine, putem svoje zvanične stranice, Grad Sarajevo je obavijestio javnost da je završena procedura objave tendera za konkursno idejno rješenje za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani:

Rok za dostavu ponuda je 40 dana od dana objave. Dakle, krajnji rok je 18.6.2021. godine.

Idejno rješenje je osnov za pribavljanje urbanističke saglasnosti. Odabrano rješenje se po dobivanju urbanističke saglasnosti i saglasnosti komunalnih preduzeća razrađuje na nivo Glavnog projekta koji se povjerava autoru idejnog rješenja.

Po dobivanju građevinske dozvole može se pristupiti objavi tendera za izvođenje radova i u konačnici pristupiti realizaciji.

Grad Sarajevo, 7.5.2021.

Na šestoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, održanoj 29.9.2021. godine, kako je na zvaničnoj stranici Grada Sarajeva navedeno, “na prijedlog gradonačelnice, koja je ovom aktu u uvodnom izlaganju dala odgovarajući značaj, gradski vijećnici su razmotrili Nacrt odluke o podizanju spomen-obilježja Kazani i uputili ga u javnu raspravu.”

Prijedlog teksta na spomeniku na Kazanima, kojeg je uputila gradonačelnica Karić, usvojen je na sedmoj sjednici Gradskog vijeća Sarajevo, održanoj 27.10.2021. godine. Usvojeni tekst je sljedeće sadržine:

SPOMEN OBIlLJEŽJE KAZANI (1992-1993)

Zauvijek ćemo se, s tugom i postovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana:

Boškovć (Simo) Marko, 1929-1992 Bošković (Spasoje) Nevenka, 1933-1992 Ćeranić (Mihajlo) Dragomir, 1943-1992 Drašković (Branko) Mileva, 1936-1993 Frankić-Brkljač (Vinko) Ranko, 1952-1993 Jovanović (Vojo) Dusko,1954-1993 Komijenac (Ilija) Marina, 1926-1993 Komljenac (Adam) Radoslav, 1921-1993 Lavriv (Mihaila) Ana, 1942-1993 Lavriv (Stefan) Vasilj,1933-1993 Lemez (Neđo) Novka,1950-1992 Nikolić (Nikola) Ergin,1966-1993 Radosavljević (Boro) Branislav, 1952-1993 Šalipur (Momčio) Predrag, 1965-1993 Šteta (Lutvo) Ago, 1942-1994 Vučurović (Dobrivoje) Zoran, 1952-1992 Žuža (Jefto) Stojan,1933 -1992

GRB GRAD SARAJEVO 2021

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, 27.10.2021.

Prethodno je Gradsko vijeće odbilo prijedlog Naše stranke da na spomeniku stoji da su “na ovom mjestu, po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tokom 1992. i 1993. ubijeni građani i građanke Sarajeva”, te da je “za zločine osuđeno 14 pripadnika brigade”, gdje bi u nastavku bila ispisana imena žrtava uz napomenu da njihov broj nije konačan i uz rečenicu: “Uz izraze tuge, poštovanja i vječnog sjećanja spomenik podiže Grad Sarajevo 2021. godine”.

U tom kontekstu, u analizi Spomenik na Kazanima i kultura sjećanja na posljednji rat u BiH osvrnuli smo se na usvojeni prijedlog teksta gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, a u kojem se ne spominju počinioci ubistava, ali i na prijedlog Naše stranke koji nije prihvaćen, te istorijat sudskih presuda donesenih za zločine počinjene na lokalitetu Kazana. Osim toga, podsjetili smo i da 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini ne postoje ni strategija ni vizija o tome kako bi se na prihvatljiv način riješilo pitanje memorijalizacije kao jednog od bitnih mehanizama tranzicijske pravde, kao i na to da BiH još uvijek nema usvojenu strategiju tranzicijske pravde koja bi uredila i načine podizanja spomenika žrtvama.

Spomen-ploča na Kazanima, s usvojenim tekstom, otkrivena je 15.11.2021. godine.

Ovim Istinomjer obećanje Benjamine Karić ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!