Radi se na tome

Nacrt odluke o podizanju spomen-obilježja Kazani upućen u javnu raspravu

Na sastanku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Milana Dunovića, koji je održan 27.4.2021. godine, razgovarano je o izgradnji spomenika ubijenim sugrađanima na lokalitetu Kazani.

Foto: Grad Sarajevo

U zajedničkom saopštenju sa sastanka podsjetilo se da je Kabinet potpredsjednika Federacije BiH u mandatu pokojnog Svetozara Pudarića pokrenuo ovu inicijativu te da su, u tu svrhu, još 2012. godine doznačena i određena sredstva iz budžeta Kabineta u budžet Grada Sarajeva za izradu idejnog rješenja izgradnje spomenika, ali da “do današnjeg dana nije bilo volje ni senzibiliteta da se bilo šta uradi po tom pitanju”.

Gradonačelnica Karić, kako je tada navedeno, “izrazila je spremnost da u saradnji sa potpredsjednikom Dunovićem pokrene rješavanje ovog problema kako bi se skinula hipoteka odgovornosti sa naših sugrađana i časne odbrane grada Sarajeva, a ubijenim žrtvama na taj način odala počast”.

Sa sastanka je, pored ostalog, i zajednički poručeno “da će se u narednom periodu učiniti sve da se započne izgradnja spomen-obilježja žrtvama”:

Dogovoreno je da Grad što prije raspiše javni poziv za idejno rješenje spomenika, a potpredsjednik Dunović izrazio je spremnost da finansira izgradnju pristupne staze i same spomen ploče.

27.4.2021.

Nakon navedenog sastanka, održanog na Dunovićev poziv, gradonačelnica Karić je putem zvanične stranice Grada Sarajeva podsjetila da su lideri svih većih stranka koje su u Gradskom vijeću, Nikšić, Izetbegović, Komšić, Konaković i Kojović, i ranije dali podršku postavljanju spomen-ploče na Kazanima, “ali da Gradska uprava to nije učinila”, te je najavila da će spomen-ploča nevinim žrtvama biti postavljena u toku njenog mandata.

Odlučna sam da će spomen-ploča nevinim žrtvama biti postavljena u toku mog mandata, a danas sam na tu temu razgovarala sa Milanom Dunovićem, potpredsjednikom FBiH, koji je obećao podršku u realizaciji ovog obećanja. Žrtve to zaslužuju.

Benjamina Karić, 27.4.2021.

Nešto kasnije, u intervjuu za portal Buka, na pitanje do kada očekuje završetak izgradnje spomenika na Kazanima, gradonačelnica Sarajeva je odgovorila:

Teško je govoriti o rokovima zbog pravnih procedura koje ne ovise o Gradu Sarajevu, ali ću se truditi da to bude što prije moguće jer to žrtve zaslužuju. Upravo smo raspisali javni poziv za dostavljanje idejnih rješenja. Vi ste to prvi saznali i objavili. Ja bih najviše voljela da do obilježavanja godišnjice stradanja na Kazanima, u mjesecu oktobru, imamo postavljenu spomen ploču.

Benjamina Karić, 8.5.2021.

Dan ranije, 7.5.2021. godine, putem svoje zvanične stranice, Grad Sarajevo je obavijestio javnost da je završena procedura objave tendera za konkursno idejno rješenje za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani:

Rok za dostavu ponuda je 40 dana od dana objave. Dakle, krajnji rok je 18.6.2021. godine.

Idejno rješenje je osnov za pribavljanje urbanističke saglasnosti. Odabrano rješenje se po dobivanju urbanističke saglasnosti i saglasnosti komunalnih preduzeća razrađuje na nivo Glavnog projekta koji se povjerava autoru idejnog rješenja.

Po dobivanju građevinske dozvole može se pristupiti objavi tendera za izvođenje radova i u konačnici pristupiti realizaciji.

Grad Sarajevo, 7.5.2021.

Na šestoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, održanoj 29.9.2021. godine, kako je na zvaničnoj stranici Grada Sarajeva navedeno, “na prijedlog gradonačelnice, koja je ovom aktu u uvodnom izlaganju dala odgovarajući značaj, gradski vijećnici su razmotrili Nacrt odluke o podizanju spomen-obilježja Kazani i uputili ga u javnu raspravu.”

S obzirom na do sada učinjeno, obećanju Benjamine Karić u vezi s podizanjem spomen-obilježja Kazani Istinomjer daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti dalju implementaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!