Neispunjeno

“Gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu” HDZ BiH i SDA ne nastupaju zajedno

Jedna od tema sastanka održanog početkom novembra 2019. godine između delegacija SDA i HDZ-a BiH koje su predvodili predsjednici ovih političkih partija, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, bili su i Lokalni izbori 2020. godine.

S tim u vezi Izetbegović je, iznoseći šta je na sastanku dogovoreno, najavio “kako će SDA i HDZ BiH koordinirati aktivnosti u određenim opštinama”.

Dogovorili smo da na lokalnim izborima, odnosno u opštinama gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, koordiniramo aktivnosti i da zajednički faktički nastupimo na lokalnim izborima.

Bakir Izetbegović, 7. novembar 2019.

U međuvremenu, niti u jednoj opštini ili gradu, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj, u kojima u skladu sa popisom u Bosni i Hercegovini obavljenim 2013. godine, kako je Izetbegović rekao, “Hrvati i Bošnjaci čine manjinu”, SDA i HDZ BiH nisu zvanično dogovorili da koordiniraju aktivnosti ili da zajednički nastupe na Lokalnim izborima 2020. godine.

To se prije svega može zaključiti nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) objavila Preliminarne kandidatske liste i kandidate za Lokalne izbore 2020. godine.

Naime, u skladu sa objavljenim kandidatskim listama, SDA i HDZ BiH nemaju, kako zajedničkih kandidata za načelnike opština, tako ni zajedničkih kanditata za gradonačelnike na teritoriji čitave BiH, te isto vrijedi i za liste za vijeća opština i gradova.

Također, od momenta kad je Izetbegović dao navedenu izjavu do danas, ova dva politička subjekta nisu potpisala bilo kakav sporazum koji bi se odnosio na jasno preciziran vid predizborne saradnje.

Ovim Istinomjer Bakiru Izetbegoviću za njegovo obećanje daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!