Dosljedno

Načelnik Lukavca Delić i zvanično zatražio da 18 vijećnika plati troškove referenduma

Nakon završenog referenduma o opozivu načelnika opštine Lukavac, Edin Delić načelnik ove opštine “službeno je uputio izjavu na adresu 18 općinskih Vijećnika (SDA, SBiH, LDS i dva vijećnika nacionalnih manjina), prema kojoj bi svaki od njih trebao “iz svog džepa” platiti 1/18 troškova za, kako kaže, nepotrebni referendum za opoziv načelnika Lukavca”.

Nakon završenog referenduma o opozivu načelnika opštine Lukavac, Edin Delić načelnik ove opštine “službeno je uputio izjavu na adresu 18 općinskih Vijećnika (SDA, SBiH, LDS i dva vijećnika nacionalnih manjina), prema kojoj bi svaki od njih trebao “iz svog džepa” platiti 1/18 troškova za, kako kaže, nepotrebni referendum za opoziv načelnika Lukavca”.

U jednom od primjeraka izjave stoji:

“Referendum za opoziv načelnika Lukavca građane je koštao 96.000 KM, a plaćen je sredstvima iz Budžeta općine. S obzirom da sam ja, Admir Mosorović svojim glasom izglasao za provođenje referenduma na kome je većinom glasova građana Općine Lukavac odbijen zahtjev, čime je učinjen trošak i šteta po budžet općine, saglasan sam da snosim dio od 1/18 troškova referenduma u iznosu od 5.333,33 KM. Potvrđujem saglasnost da se namirenje navedenog iznosa izvrši preusmjeravanjem sredstava iz novčane naknade za rad vijećnika u Općinskom vijeću, dok se ne isplati iznos u cjelosti ili do isteka mandata. Saglasan sam da se iznos mjesečnih naknada uplaćuje direktno u Budžet Općine Lukavac sa naznakom ‘za troškove referenduma za opoziv načelnika˝.

21.05.2018.

Delić je još dodao “kako će organizirati potpisivanje peticije sa zahtjevom da vijećnici preuzmu troškove i štetu koju su načinili građanima, ukoliko njih 18 ne prihvati ovaj zahtjev”.

Podsjećamo, nakon što je Opštinski odbor SDA Lukavac, na čelu sa Tarikom Arapčićem pokrenuo inicijativu za opoziv načelnika Opštine Lukavac, Edina Delića istu je 22. januara ove godine potpisalo i pokrenulo 18 vijećnika Opštinskog vijeća Lukavac.

Opštinsko vijeće Lukavac pomenutu inicijativu je usvojilo 22.02.2018. godine, te donijelo odluku o održavanju referenduma na dan 13.05.2018. godine, na kojem su građani Lukavca imali priliku da odgovore na pitanje “Da li ste za opoziv načelnika Općine Lukavac, Edina Delića?”, o čemu je Istinomjer detaljno pisao.

U skladu sa rezultatima referenduma koje je potvrdio predsjednik Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Lukavac, Ermin Prijić na referendum u Lukavcu izašlo 20.244 glasača ili 47,87 posto od ukupno 44.264 građana s pravom glasa. Protiv opoziva načelnika Lukavca, Edina Delića glasalo je 15.559 birača ili 76,57 posto, dok je za opoziv bilo 4.614 ili 22,71 posto. Time su građani Lukavca odlučili da Edin Delić ostaje načelnik njihove opštine.

Da je Delić i prije održavanja referenduma predlagao da se na pomenuti način nadomjeste sredstva utrošena za organizovanje i održavanje referenduma svjedoči i ova njegova izjava:

Moje mišljenje i prijedlog je da ovu avanturu trebaju platiti oni koji su je i pokrenuli: političke stranke od novaca koje primaju iz Budžeta i vijećnici od svojih paušala. Posebno ako nakon referenduma ostane isti načelnik…Ukoliko smjena uspije i postave svog načelnika moći će i mijenjati Budžet kako su naučili, ali ako se desi očekivani scenario fijaska SDA na referendumu, onda bi do kraja mandata općinskog vijeća svojim stranačkim honorarima i vijećničkim paušalima plaćali avanturu za koju su sami krivi. Istina, onda bi bili oštećeni i vijećnici koji nisu bili za referendum, ali zanimljivo je da ih većina prihvata ovakvu mogućnost i podržava prijedlog.

Edin Delić, 20.02.2018.

Samo dva dana nakon referenduma Delić je, naglašavajući da je “budžetski novac uludo utrošen pozvao sve one odgovorne za to, svih 18 vijećnika koji su podržali referendum ili su bili suzdržani, da od svojih naknada vrate novac”, ponovo adresirao pitanje utrošenog novca, nagovještavajući svoje dalje korake po tom pitanju:

Ovi vijećnici su prouzročili štetu građanima od oko 100 hiljada KM. Ja bih kao vijećnik napisao izjavu da se odričem honorara u Vijeću dok se ne isplati taj iznos.

Edin Delić, 15,05.2018.

Nakon što je načelnik opštine Lukavac danas i službeno uputio pomenutu izjavu na adrese 18 opštinskih vijećnika koji su podržali inicijativu o održavanju referenduma, a “prema kojoj bi svaki od njih trebao “iz svog džepa” platiti 1/18 troškova za nepotrebni referendum za opoziv načelnika Lukavca”, Istinomjer stav Edina Delića po ovom pitanju ocjenjuje dosljednim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti dalji razvoj situacije kada je ova inicijativa u pitanju.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!